De 
Mircea Stan

La aniversarea a 5 ani de la lansarea comercială a Platformei Postis, Mircea Stan (Founder & CEO Postis) a stat de vorbă cu Ioana Niță (Jurnalist Ziarul Financiar) despre ce a însemnat dezvoltarea primului startup LogTech din România și a primei platforme integrate pentru optimizarea livrărilor, care au fost transformările și inovațiile aduse în piața de retail, logistică și transport, rezultatele generate în business-ul clienților și partenerilor, care sunt inovațiile și tehnologiile oferite, strategia de dezvoltare și ce urmează în viitor.

Interviul a fost realizat de ZF IT Generation și a fost preluat din site-ul ZF.ro.

Iată câteva dintre ideile evidențiate de publicație.

Start-up-ul local Postis, care a lansat în urmă cu cinci ani o platformă pentru optimizarea livrărilor și pe care a dezvoltat-o şi îmbunătăţit-o constant de atunci, se află în prezent în plină expan­siune în Europa, numărul clienţilor din străinătate crescând într-un ritm mult mai alert decât numărul clienţilor din Româ­nia. Start-up-ul are deja un birou local în Polonia, deschis în oraşul Wrocław în primăvară, iar până la finalul acestui an vrea să deschidă şi un birou în Germania.

"Noi acum avem undeva la peste 200 de clienţi în platformă şi cumva am men­ţinut rata de creştere din ultimii doi ani, în sensul că s-a dublat anual. Probabil că şi anul acesta vom finaliza în acelaşi trend. Anul acesta, rata de creştere a clienţilor in­ter­naţionali este de 3-4 ori mai mare decât cea a clien­ților locali. La finalul anului tre­cut, noi am avut aproape un milion în ve­ni­turi recu­rente, iar anul acesta sperăm să ter­minăm cu o dublare şi în valoarea veniturilor re­curente“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Mircea Stan, fondator şi CEO al Postis. El a adăugat că în prezent, 20% din­tre clienţii din porto­foliu Postis sunt din străi­­nătate.

"Practic, accelerarea pe zona de clienţi internaţionali se datorează în primul rând stra­tegiei de extindere cu deschiderea biroului local în Polonia. Evident că sunt clienţi mari internaţionali, de tipul corporaţii, care nu au niciun fel de problemă să lucreze cu companii internaţionale care au birourile în alte ţări, dar sunt şi companii mai mici, medii din Polonia. Sunt câţiva clienţi de genul IKEA cu care lucrăm în peste cinci ţări din Europa. Am început în România, dar acum lucrăm în mai multe ţări din sud-estul Europei care validează strategia pe care am avut-o vizavi de a ne duce în mai multe zone pentru a acoperi mai bine Europa Centrală şi de Est, Europa de Sud-Est, urmând ca ulterior să avem şi clienţi din zona de Vest prin biroul din Polonia, şi incepând cu finalul anului, printr-un nou birou în Germania.“

De ce a ales Postis să extindă primul său birou din străinătate în Polonia? "Dacă e să comparăm economia Poloniei cu cea a României, aceasta este undeva de trei-patru ori mai mare. Iar vizavi de maturitatea ecosistemului de comerţ şi logistică, probabil că Polonia este cu un ordin de mărime mai mare. Deci este un potenţial mult mai mare, companiile sunt mult mai active, iar biroul a fost deschis undeva mai aproape de graniţa cu Germania, în Wroclaw, într-o zonă cu potenţial foarte mare logistic nu numai pentru Polonia, dar şi pentru vestul Europei“, a explicat Mircea Stan, menţionând faptul că Germania este de asemenea o piaţă strategică pentru start-up, de unde va fii coordonat spaţiul DACH – Germania, Austria şi Elveţia.

Extinderea pe piaţa din străinătate a fost facilitată de încheierea de parteneriate strategice, atât cu clienţi locali şi internaţionali precum Auchan, Carrefour, Cărtureşti, Intersport, Cora Hypermarche, Elefant, Flanco, IKEA, Mathaus, Nala Cosmetics, Noriel, Romstal, Secom, Vivre etc., cât şi cu parteneri de business şi tehnologie, printre care se numără Axes Software, BaseLinker, ContentSpeed, DSV, Gebruder Weiss, Innobyte, Pluriva, Point Logistix, Teamshare, VTEX şi Wizrom.

De asemenea, recent, start-up-ul a câştigat o competiţie organizată de Amazon care a deschis şi oportunitatea unui parteneriat cu filiala locală a gigantului american. "Am câştigat în premieră, nu numai pentru România, dar şi pentru zona Europei Centrale şi de Est o competiţie organizată de Amazon în zona lor de infrastructura AWS. A fost un concurs pe zona de inteligenţă artificială la care au participat peste 900 de start-up-uri din toată regiunea, iar noi am câştigat premiul de 100.000 de dolari. Ulterior am dezvoltat şi un parteneriat mai strâns cu Amazon şi cu filiala din România, despre care o să mai avem vești bune în perioada următoare“, a punctat Mircea Stan.

Mai multe, în interviul video.

Dacă ți-a plăcut această ediție din Business Re.Invented, te invităm să ne lași detaliile de contact, în formularul de mai jos.

Astfel vei fi anunțat imediat ce vom lansa episoade noi.