De 
Radu Țoncu

2017 pare extrem de departe.

Nu doar pentru că s-au întâmplat atât de multe – pandemie, lockdown, război, crize economice, neliniști sociale. Ci pentru că viața noastră s-a schimbat semnificativ. Remote working, meetinguri, evenimente și conferințe online, credite făcute de pe smartphone, cumpărături din e-shop-uri pentru orice - de la mașini, mobilă sau ciment, până la bijuterii, medicamente sau salată, mâncare livrată la ușă în 15 minute.

Toate astea erau privite în 2017 ca niște concepte exotice sau wishful thinking. Și totuși, toate sunt astăzi parte din realitatea noastră de zi cu zi. Vremurile interesante prin care am trecut ne-au afectat viețile, dar ne-au și ajutat să ieșim mai rezistenți, mai eficienți și mai adaptați la schimbare.

În urmă cu vreo 6 ani, echipa Postis își propunea să schimbe modul în care funcționează împreună trei industrii vitale - transportul, logistica și retailul. Era vremea când fiecare sistem IT din logistică vorbea pe limba lui. Când datele se mutau dintr-o aplicație în alta prin fișiere CSV și nu se potriveau unele cu altele când erau importate. Iar rapoartele făcute la final de lună în Excel erau folosite ca instrumente de fundamentare a deciziilor de business. Numeroasele puncte de ruptură în fluxul de date, lipsa de vizibilitate și predictibilitate, ineficiența proceselor, toate duceau la costuri, erori, întârzieri. Fiecare jucător din lanțul logistic găsea cauzele în curtea celorlalți. Clienții erau nemulțumiți. Iar lucrurile evoluau cu greutate.

Pentru prima dată, Postis a propus pieței un model de business deschis, în care toate părțile implicate în procesele logistice să colaboreze și să dezvolte moduri de lucru eficiente. Platforma Postis a integrat toate sistemele IT relevante (sisteme WMS, ERP, CMS, platforme de e-commerce, sisteme de management al transportului) și a făcut ca datele de proces, performanță și cele legate de experiența clienților să fie colectate unitar și să circule eficient și în siguranță de la un sistem la altul, în timp real.

Pentru prima oară era adusă în sectorul logistic o abordare bazată pe platforme deschise, procese automate și știința datelor, iar Postis devenea primul startup LogTech din România.

În 2017 era lansată prima platformă digitală dezvoltată în România pentru automatizarea, optimizarea și managementul unitar al proceselor de last-mile delivery.

Cu contribuția tuturor partenerilor din Comunitatea Postis – retaileri, jucători din e-commerce, furnizori de tehnologie, fulfilleri, transportatori, curieri, cumpărători – Platforma Postis s-a dezvoltat și și-a demonstrat eficiența pentru cele mai variate obiective de business, în diferite modele de afaceri, ecosisteme logistice și tipologii de produs.

Tehnologii avansate, algoritmii de Machine Learning și Inteligența Artificială au fost implementate în premieră pentru automatizarea deciziilor de business și optimizarea proceselor de livrare și post-livrare a comenzilor. Iar în cei 5 ani care au trecut, Postis a contribuit la adoptarea pe scară largă a abordării omnichannel și simplificarea interacțiunilor de cumpărare, indiferent că vorbim de magazinele fizice sau de cele online.

Câteva dintre cele mai importante instrumente lansate de Postis care au contribuit la maturizarea industriei de e-commerce și la îmbunătățirea proceselor și experiențelor de livrare sunt:

 • Postis CX Tracker, instrument prin care clienții finali pot acorda feedback companiilor de la care au făcut cumpărături imediat după livrarea comenzii. Prin formulare de rating, feedback și NPS (Net Promoter Score), retailerii află în timp real ce e important pentru cumpărătorii lor și care sunt zonele care trebuie îmbunătățite în procesele lor de livrare;
 • Parcely by Postis, prima aplicație de urmărire în timp real a livrării tuturor comenzilor, indiferent de comerciant și de firma de curierat, destinată cumpărătorilor din România și în curând, din alte țări europene;
 • Click-to-Door, un concept revoluționar de integrare a proceselor logistice și de livrare. Pe baza acestuia, Postis a realizat în 2021 primul raport amănunțit dedicat pieței de e-commerce, în care au fost analizate relațiile de cauzalitate pe tot parcursul experienței de cumpărare, de la prima interacțiune online cu comunicarea promoțională a retailerilor, continuând cu accesarea site-ului și vizualizarea informațiilor despre produse, urmând selecția opțiunilor de achiziție și livrare, până la livrarea coletului la ușa clientului și interacțiunile de după;
 • Postis Delivery Widget, instrument care se implementează în coșul de cumpărături al magazinului online pentru a le oferă cumpărătorilor posibilitatea de a decide unde, când și cum le sunt livrate comenzile. Prin diversificarea opțiunilor de livrare, retailerii pot să răspundă mai bine preferințelor și nevoilor specifice fiecărui client, îmbunătățesc constant experiența oferită și pot crește rata de conversie și loialitatea față de brand;
 • Postis Driver App, aplicație mobilă pentru dispecerizarea și managementul comenzilor direct pe telefonul șoferilor, dedicată companiilor care au flote de vehicule proprii și doresc să le integreze cu restul soluțiilor de livrare utilizate pentru un management unitar, eficient și predictibil.

Câteva cifre, la 5 ani de la lansarea Postis

 • un catalog cu peste 200 de curieri, livratori și transportatori, pentru toate tipologiile de produse și experiențe de client, facilitând livrări în și din peste 25 țări;
 • servicii de automatizare, optimizare și management al livrărilor pentru peste 200 de clienți, medii și mari, locali și internaționali;
 • creșteri constante ale business-ului timp de 5 ani consecutivi, ajungând la finalul anului 2021 la 1 milion de euro venituri recurente;
 • 40% din venituri provin din procesarea livrărilor către și din alte teritorii decât România;
 • în 2021, tehnologiile noastre au fost recunoscute internațional, iar Platforma Postis a fost prima și singura platforma IT din România desemnată Challenge Master și câștigătoarea unui premiu de 100.000 USD în cadrul concursului AWS AI Challenge;
 • activitatea este coordonată din sediul central din București și biroul regional din Polonia, urmând ca al doilea birou regional să fie deschis până la finalul anului, în Germania.

La 5 ani de la lansare, Postis a devenit o prezență importantă în ecosistemul LogTech european și asigură servicii de optimizare a livrărilor în Europa Centrală și de Est, Europa de Sud-Est, Regiunea Balcanică și Europa de Vest.

Pentru toate aceste realizări suntem recunoscători tuturor partenerilor și clienților noștri. Împreună, celebrăm primii 5 ani de inovații în last-mile delivery și ne pregătim pentru următorii 5.