De 
Valerica Motoc

Totul a început în 2016

Atunci, ineficiențele din supply-chain și fricțiunile dintre retaileri, operatorii de logistică, curieri și transportatori aveau nevoie de o soluție de optimizare, fără de care riscau să devină un punct blocant pentru dezvoltarea unei întregi industrii care se anunța tot mai importantă: e-commerce-ul.

A fost nevoie de un an de zile

Pe parcursul său, dintr-un melanj de nevoi și cerințe de client, skill-uri de programare, analiză de business, experiență în logistică și curierat, mii de litri de cafea și nenumărate nopți nedormite, întâlniri într-o echipă mică de proiect sau cu clienți care aveau curajul să vadă valoarea de business înainte de a vedea vreun produs real, a fost construită, desfăcută și reconstruită ideea unui ecosistem deschis.

El avea să devină, în 2017, prima platformă digitală dezvoltată în România pentru integrarea sistemelor IT din logistică și pentru automatizarea, optimizarea și managementul unitar al proceselor de last-mile delivery.

În mod oficial, Postis devenea primul startup LogTech din România și deschizător de drumuri într-o nouă categorie.

Au urmat alți 2 ani

Un număr din ce în ce mai mare de retaileri, fulfilleri, curieri, transportatori și furnizori de soluții IT au văzut valoarea în integrările de sistem, automatizarea proceselor, agregarea datelor și utilizarea de algoritmi pentru optimizare. Atât pentru nevoile de la acel moment, dar mai ales pentru șansa lor de a se dezvolta în viitor pe baze solide.

S-a născut și a început să crească rapid Comunitatea Postis, un grup de companii și specialiști adunați în jurul Platformei, unde experiențele fiecăruia, nevoile de business, soluțiile găsite împreună au creat noi standarde de calitate și au dus la îmbunătățirea sectorului în ansamblu.

Eficiența Platformei Postis a fost dovedită în tot mai multe business case-uri, în domenii tot mai variate. Rezultatele s-au văzut rapid în scăderea costurilor de distribuție si livrare, reducerea erorilor de procesare, creșterea calității livrărilor, creșterea eficienței pe tot procesul de last-mile, îmbunătățirea relației cu clienții.

Livrările au încetat să mai fie un subiect de dispută dintre retaileri, curieri și cumpărători, ci ocazii de confirmare a respectului dintre branduri și clienții lor. Împreună cu partenerii noștri, am salvat milioane de ore de muncă, milioane de kilometri parcurși inutil, milioane de euro din bugetele de transport ale companiilor.

Apoi a venit pandemia

Pentru multe domenii de activitate, a fost un moment în care zonele sensibile au devenit puncte de ruptură. Amânarea investițiilor în digitalizare, lipsa de experiență în change management, lipsa proceselor automate au făcut dificile ajustarea modelelor de business din retail și logistică, precum și scalarea rapidă a operațiunilor impuse de reglementările sanitare.

Însă pentru Comunitatea Postis, transformarea proceselor de logistică pentru un context digital și experiența acumulată în anii anteriori au ajutat la adaptarea rapidă la noua realitate, au permis continuitatea afacerilor și chiar creșterea accelerată, fără un efort financiar semnificativ. Acestea au fost și motivele pentru care tot mai multe companii, din tot mai multe categorii, s-au alăturat Comunității Postis și au început să utilizeze tehnologiile noastre într-o abordare de retail omni-channel sau pur digital.

Pentru Postis, pandemia a fost catalizatorul care ne-a accelerat și mai tare dezvoltarea. Și pentru că a mai trecut un an, suntem mai mulți, mai înțelepți, mai mari, mai experimentați, mai determinați să mergem înainte și hotărâți să contribuim la construirea de business-uri mai solide și o lume mai bună.

La 4 ani de la lansarea comercială a Platformei Postis, suntem un startup de tehnologie născut în România, cu prezență la nivel european și recunoscut la nivel mondial pentru tehnologiile avansate de inteligență artificială pe care le oferim fiecărui client.

Mulțumim fiecărui membru al Comunității Postis că ne-a dat ocazia să devenim mai buni.