De 
Radu Țoncu

“Cuuum!!? Îmi cresc vânzările dacă îi permit clientului să îmi returneze mai ușor produsele pe care tocmai le-a cumpărat din magazinul meu online?”

Pare ușor ilogic, dar nu e.

Perioada pe care o traversăm favorizează cumpărătorii. Din cauza inflației și a prețurilor încă în creștere, apetitul lor de a cheltui este mai redus. Piețele în stagnare sau chiar în scădere pe anumite categorii fac tot mai mulți retaileri să iasă din zona lor tradițională și caută noi clienți, în categorii noi de produse, canale de vânzare digitale sau în alte teritorii, printr-un comerț transfrontalier. Oferta e mare, cererea e mică, iar cumpărătorii care vor să cumpere știu asta și cer calitate mare a produselor, un nivel ridicat al serviciilor, la prețuri cât mai bune.

În astfel de perioade, loializarea clienților e una dintre cele mai bune strategii de creștere a vânzărilor. Pentru că efortul în timp și bani pentru atragerea de noi clienți e mereu mare. Un client existent știe unde să te găsească, iar tu știi deja cine e și ce vrea sau are nevoie. Nu mai trebuie convins, ci doar trebuie făcut să se simtă bine și important. Și să-i oferi ceva valoros pentru el.

Pe acest subiect vei găsi detalii utile în articolele noastre anterioare despre principalele atribute pe care cumpărătorii le așteaptă de la magazinele online și beneficiile unei strategii de livrare centrată pe client. Așa că, hai să intrăm în subiectul de azi și să vedem cum te ajută retururile mai simple să vinzi mai mult.

Preț, produs sau experiență? Tu cum ieși în față?

La Postis, am tot vorbit de experiența integrată Click-to-Door și chiar am lansat un studiu despre ratele de conversie și succesul vânzării online, analizate prin prisma interdependențelor dintre canalul de comunicare de unde a fost generată vizita în site, interacțiunile din magazinul online cu produsele și informațiile oferite, opțiunile de plată și livrare disponibile în shopping cart, precum și experiența în etapa de livrare și post-livrare.

Conform unui studiu PwC, 32% dintre clienți ar renunța chiar azi să cumpere de la tine dacă experiențele pe care le oferi sunt inconsistente. Iar într-un mediu în care produsele seamănă între ele și prețul nu mai poate fi redus și mai mult pentru că deja profitabilitatea e la limită, experiența devine cu atât mai importantă.

Cumpărarea online nu se termină niciodată la lansarea comenzii, pentru că ea poate fi oricând refuzată la primire sau chiar returnată în 15 de zile. Ca urmare, contează ca experiența pe care o oferi, inclusiv în etapa de livrare, unboxing și utilizare să fie simplă, intuitivă, predictibilă, sigură și cât mai adaptată stilului de viață al fiecăruia dintre cumpărători.

Retururile sunt parte din vânzarea online

Niciun retailer nu-și dorește ca produsele pe care credea că le-a vândut să-i fie returnate. Anul trecut, costul mediu pe care noi l-am calculat pentru un retailer online de fashion era de 10-15 EURO pentru fiecare colet refuzat, incluzând livrarea, returul, prețul cu restocarea, înlocuirea ambalajului sau revânzarea la preț redus, dacă ambalajul original a fost desigilat. Ca urmare, e o parte din proces care trebuie analizată și optimizată.

Poți reduce retururile printr-o comunicare clară și descriere detaliată a produselor pe site, astfel încât clientul să știe că ce a văzut pe site e și ce primește în colet.

Reduci retururile printr-o experiență bună și intuitivă de cumpărare end-to-end, cu livrare predictibilă, rapidă, în timpul promis.

Reduci retururile și fiind aproape de cumpărători. Notificând în timp real actualizările de status de livrare. Sau comunicând proactiv cu clientul și oferind soluții, atunci când apar probleme.

Iar când ai retururi din motive care chiar nu țin de tine, fă-le simple și scoate-le în față.

Retururile simple... reduc retururile

Una dintre principalele preocupări legate de e-commerce e siguranța. Legată de plata online cu cardul. Despre livrarea în bune condiții și fără distrugeri. Despre faptul că primești în colet exact produsul despre care ai citit pe site. Și despre faptul că, dacă apar probleme sau, pur și simplu, s-a răzgândit, clientul nu rămâne pe cap cu un produs pe care nu și-l dorește.

Atunci când oferi cumpărătorului o modalitate simplă de retur și ramburs, crește încrederea în brandul tău. Clientul va ști că nu ai nimic de ascuns, că ai încredere în produsele pe care le vinzi și că te gândești la el. Chiar dacă nu va folosi serviciul de retur, este un “reassurance”. Simplu spus, construiești loialitate, care mai apoi se traduce în cumpărături mai dese, de valori mai mari, pe un termen mai lung, fără a mai fi necesar costul mare pentru achiziția de noi clienți.

Și ajungem în miezul discuției de azi: returul în lockerele easybox

Livrarea la easybox a revoluționat piața de curierat și experiența de cumpărare online, devenind metoda de livrare preferată pentru mai mult de 81% dintre consumatorii* care își fac cumpărăturile online, poate chiar din magazinul tău. Mai mult, easybox este deja un criteriu în alegerea magazinului online, conform a 67% dintre shopperi*.

Clienții care aleg regulat livrarea la easybox își doresc, de fapt, simplitate, predictibilitate și siguranță la fiecare achiziție. De acum, poți să le dai aceleași beneficii și la retur.

Cu serviciul de retur în easybox, lucrurile devin la fel de simple, rapide și flexibile. Clienții nu mai sunt nevoiți să își tipărească AWB-ul, nu mai trebuie să aștepte curierul să ridice coletul. Îl pot lăsa oricând au drum pe lângă unul dintre cele 3700 de lockere din rețeaua easybox din România. Și pot opta pentru această variantă indiferent de modalitatea de livrare aleasă la comanda tur.

Fiind un serviciu 100% digital, returul în easybox îți oferă o integrare ușoară a proceselor, siguranță și control în timp real. Cu un link către formularul de retur pus în site-ul tău, clientul primește rapid un cod PIN de retur pe care îl folosește la lockerul easybox preferat. Iar procesele de tracking și notificare pe e-mail și SMS pornesc către tine și cumpărător automat, din momentul lansării cererii până când coletul intră în posesia ta.

*Conform studiu comandat de Sameday, Octombrie 2021 și Mai 2022.

Activează și utilizează serviciul de livrări și retururi în easybox până la 30 aprilie și beneficiezi de retururi gratuite până la finele anului

  • Dacă deja folosești Sameday easybox, contactează reprezentantul tău de vânzări și spune-i că dorești să activezi și serviciul de retur în easybox. Apoi asigură-te că ai minim 5 livrări până pe 30 aprilie și până la final de an beneficiezi de gratuitate pentru retururi oriunde în rețeaua easybox.
  • Dacă nu ești client Sameday, completezi formularul lor de contact, apoi vom activa împreună serviciul de livrări și retururi în easybox în Platforma Postis.

Oferta este supusă unor termene și condiții. Consultă regulamentul campaniei.

Iar dacă te putem ajuta și cu altceva care să te ajute să devii mai bun, suntem mereu aproape.