De 
Radu Țoncu

Retailul este o industrie cu un ritm foarte rapid, care necesită inovații și adaptare constantă pentru a satisface așteptările clienților și pentru a fi mereu în fața concurenței. Cu toate acestea, mulți retaileri se confruntă cu provocări în gestionarea eficientă și eficace a operațiunilor lor, în special atunci când vine vorba de logistică și livrare. Iar aceasta este o problemă critică, deoarece retailul este o afacere cu marje reduse și foarte competitivă, în care fiecare punct de optimizare contează.

În contextul macroeconomic actual, balanța este înclinată în favoarea clientului. Având mai multe opțiuni pe piață din partea retailerilor online locali și transfrontalieri și o disponibilitate mai scăzută de a cheltui din partea cumpărătorilor, satisfacția și loialitatea clienților sunt esențiale, iar logistica și livrarea pot influența succesul sau eșecul întregii afaceri. Clienții se așteaptă la opțiuni de livrare rapide, eficiente, ușor de utilizat și accesibile pentru cumpărăturile lor online. De asemenea, ei vor să își urmărească comenzile în timp real și să comunice cu echipa de livrare atunci când este necesar. Pe de altă parte, retailerii trebuie să își optimizeze costurile de logistică, să reducă erorile și întârzierile, să crească vizibilitatea și controlul asupra lanțului de aprovizionare și să coordoneze unitar mai mulți parteneri de livrare.

Există numeroase moduri de a măsura eficiența echipei sau productivitatea afacerii

Poți măsura costul operațiunilor tale și poți încerca să îl reduci. Am dedicat un întreg articol acestui subiect și găsești informații valoroase aici, dacă aceasta este una dintre preocupările tale importante.

Ai putea măsura timpul. Ar putea fi timpul necesar pentru a implementa noi proiecte precum o nouă campanie, o nouă categorie de produse sau integrarea unui nou canal de vânzare. Sau ar putea fi secundele pe care clienții sunt dispuși să le petreacă navigând informații din magazinul tău online, orele pe care sunt dispuși să le aștepte acasă pentru livrarea comenzii sau minutele pe care sunt dispuși să le piardă cu un apel la serviciul de relații clienți. Oricum ai privi lucrurile, timpul înseamnă bani, ceea ce ne duce la punctul anterior.

Unii măsoară eficiența prin numărul de etape din procesele lor, lanțurile de aprovizionare sau funnel-ul de conversie. Cu cât acestea sunt mai scurte, cu atât vor oferi mai repede rezultate. Dar eficientizarea operațiunilor trebuie să găsească echilibrul potrivit între standardizare și personalizare. Așa cum am analizat într-un articol anterior, trăim într-o lume centrată pe client, în care e valabilă vorba "one size does not fit all". Mă rog, cu excepția cazului în care folosești un ecosistem de parteneri scalabil, flexibil și agil și instrumente digitale care îți permit personalizarea în masă, în timp real.

Iar acest lucru ne conduce la o altă modalitate de a măsura eficiența: numărul de erori care apar într-un proces, volumul de muncă pe care îl depui pentru a le identifica și evalua, pentru a reproiecta fluxul, pentru a reinterpreta datele, pentru a reface task-ul. Cu cât o experiență este mai personalizată, cu atât procesul este mai complex și cu atât este mai expus la erori, mai ales dacă te bazezi în mare măsură pe procese manuale sau asistate de oameni. Din acest punct de vedere, poți cuantifica în termeni de număr de angajați sau de man-hours, ceea ce reprezintă, în cele din urmă, tot un cost.

În fine, ai putea să îți măsori eficiența pe baza rezultatelor muncii. În funcție de locul în care îl măsori, ar putea fi numărul de vizitatori, rata de conversie, valoarea medie a comenzilor, numărul de achiziții repetate etc. Dar într-un mediu cu marje reduse și foarte competitiv, rezultatul trebuie analizat întotdeauna în raport cu valoarea resurselor utilizate.

Dacă privești din acest unghi, lucrurile par ca la economia de liceu. Cu cât obții mai multe rezultate cu un efort cât mai mic, cu atât este mai bună eficiența pe care o ai. Dar afacerile reale nu sunt atât de simple și aici intervine Postis.

Platforma Postis este o soluție software în cloud care îi ajută pe retaileri să își eficientizeze procesele de logistică și de livrare folosind inteligența artificială (AI) și analiza datelor.

Platforma Postis permite retailerilor să își îmbunătățească productivitatea și eficiența în toată structura afacerii, în mai multe puncte critice

Integrarea ecosistemelor IT

 • Integrezi și gestionezi în mod centralizat mai mulți parteneri de livrare printr-o singură interfață, agregând comenzile clienților din orice sistem din care provin

Simplificarea și automatizarea proceselor

 • Automatizezi selecția celei mai bune opțiuni de livrare pentru fiecare comandă pe baza a peste 100 de criterii legate de produs, cost, viteză, calitate, disponibilitate, locație, preferințele clientului, experiența oferită etc.

Management unitar al datelor

 • Agregare structurată, omogenizare, orchestrare, analiză, raportare (template-uri gata de utilizare, dashboard-uri multidimensionale, analiză în detaliu personalizată)
 • Monitorizezi performanța fiecărui partener de livrare și îi oferi feedback și date pentru a-și îmbunătăți calitatea serviciilor
 • Analizezi datele colectate din surse multiple, cum ar fi comenzile, livrările, clienții, partenerii etc. pentru a genera informații și recomandări pentru îmbunătățirea eficienței logistice

Operațiuni cross-funcționale (logistică, marketing, vânzări, asistență clienți, transportatori, clienți)

 • Urmărești starea fiecărei comenzi în timp real, de la depozit până la ușa clientului
 • Oferi clienților notificări exacte cu ETA (ora estimată de sosire) și linkuri de tracking în timp real
 • Colectezi feedback-ul clienților după fiecare livrare și măsori satisfacția lor

Cu un ecosistem optimizat de livrare last-mile și o platformă de management integrat, poți obține rezultate rapide cu impact pe termen lung în întreaga ta organizație.

Logistică și Operațiuni

 • Automatizarea sarcinilor manuale, cum ar fi selecția partenerilor sau atribuirea comenzilor, selecția automată a celor mai bune opțiuni de livrare, optimizarea portofoliului de furnizori cu analiza istorică a costurilor, performanțelor și experienței oferite, raportarea.
 • Rezultate? Costuri de expediere cu 25% mai mici, cu 20% mai puține retururi, cu 25% mai puține livrări în afara SLA, eficiență cu 15% mai mare, cu zero erori și translații / procesare manuală de date.

Echipe de Fulfillment

 • Automatizări pentru dispecerizarea comenzilor, generarea și tipărirea AWB-ului, notificarea Gata de Livrare, precum și scenarii de pick-up cu acumulare de volum, programarea ridicării în funcție de tipul de produs pentru a optimiza fluxul din depozit, îmbunătățirea eficienței echipei prin permiterea unei mai bune colaborări între echipele interne, inclusiv personalul depozitului, managerii, reprezentanții serviciului clienți etc.
 • Rezultate? Dublarea volumului de colete procesate cu aceeași echipă.

Customer Support / Call Centere

 • Acces instantaneu la starea curentă a comenzii și la istoricul livrărilor, corectarea proactivă a problemelor.
 • Rezultate? Reducerea cu 25% a plângerilor în call center, reducerea cu 82% a apelurilor de tipul "unde este pachetul meu", reducerea cu 42% a timpului petrecut în apel până la identificarea și soluționarea problemei.

Marketing

 • Reducerea timpului de lansare pe piață de noi oferte și experiențe de client, răspuns rapid la satisfacția scăzută / pierderea de clienți din cauza experiențelor negative, îmbunătățirea experienței oferite prin livrări mai rapide, mai multe opțiuni, mai multă transparență, mai multă comoditate, mai multă comunicare.
 • Rezultate? Reducerea cu 20% a abandonului coșului de cumpărături, creșterea cu 25% a NPS, creșterea cu 10% a valorii medii a comenzii.

Vânzări

 • Noile canale de vânzare, cum ar fi cele online sau marketplace-urile, pot fi implementate în câteva săptămâni și pot extinde acoperirea în noi teritorii, segmente de clienți sau categorii de produse, folosind aceleași procese și același sistem de management unificat ca și până acum.
 • Rezultate? Volume de vânzări mai mari, o bază de clienți mai mare, achiziții mai frecvente, valoare medie a comenzilor mai mare.

IT

 • Activare Zero-Day pentru noi transportatori / opțiuni de livrare, ecosistem IT simplificat cu fluxuri de date automatizate, implementare mai rapidă pentru noi curieri, scalabilitate mai mare prin capacitatea de a gestiona vârfurile de sezon sau creșterile neașteptate de cerere, fără a compromite calitatea sau fiabilitatea.
 • Rezultate? Reorientarea echipelor către programe strategice, nu mai există CAPEX, actualizări și upgrade-uri de funcționalități și securitate perpetue.

Platforma Postis este un instrument puternic care îi poate ajuta pe retaileri să își transforme operațiunile logistice într-un avantaj competitiv. Prin utilizarea Inteligenței Artificiale pentru analiza datelor și decizii în timp real, Platforma Postis îi ajută pe comercianți să ofere mai multă valoare clienților lor, economisind timp, bugete și resurse umane.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre modul în care Platforma Postis te poate ajuta să îți îmbunătățești productivitatea și eficiența echipei, contactează-ne și, împreună, vom găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Foto de Seema Miah pe Unsplash