De 
Radu Țoncu

Părinți care știu valoarea educației, dincolo de incertitudine. Și retaileri care se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi cel mai ridicat sezon de cumpărături dedicat începerii anului școlar din ultimii cinci ani. Prognoza Deloitte Back to School 2021 sugerează o creștere de 16% față de cifrele din 2020, cu cheltuielile preconizate să atingă pragul de 32,5 miliarde de dolari.

Ce îi face pe părinții din România să cheltuie mai mult? Deși scenariul în care cursurile se desfășoară exclusiv online este pe ultimul loc în topul preferințelor părinților (cu doar 14% voturi pro și un scor mediu de adecvare de doar 2.7 puncte, pe o scală de la 1 la 7), în 2021, vorbim despre digitalizarea întregului proces de învățare. Trendul se reflectă și în piață - instrumentele digitale înlocuiesc rechizitele școlare tradiționale, astfel încât vânzările de produse tech destinate elevilor vor înregistra o creștere anuală de 37%.

"Costurile părinților cu școala au crescut semnificativ și în România în pandemie, având în vedere că cei mai mulți au fost nevoiți să cumpere echipamente IT pentru educația online. Pe fondul acestor achiziții, dar și al investițiilor realizate de companii și instituții publice pentru a asigura soluții pentru munca la distanță, piața locală de IT&C a crescut cu peste 20% în 2020 față de 2019, conform datelor oficiale. În plus, dat fiind faptul că procesul de digitalizare trebuie să continue în toate structurile societății, este de așteptat ca ritmul de creștere pe această piață să rămână accelerat cel puțin pentru următorii trei-patru ani", a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, și Liderul industriei de retail și bunuri de larg consum.
statistica NRF cheltuieli back to school 2021
Sursă: Sondajul anual 2020 privind revenirea la școală / cheltuieli al NRF, realizat de Prosper Insights & Analytics


Un alt studiu dedicat tendințelor Back to School 2021 (Consumer pulse survey report | Back to school 2021 - KPMG) arată că, față de 2020, consumatorii se întorc în magazinele fizice pentru cumpărături școlare. Deși este așteptată o creștere de 7% a prezenței în magazin, cumpărăturile online continuă să câștige cote de piață în detrimentul comerțului tradițional. Implicațiile digitalizării se extind astăzi și spre deciziile investiție strategică a brandurilor - a venit momentul ideal pentru abordarea de business omnichannel, ca perspectivă holistică în dezvoltare.

Unde își fac părinții cumpărăturile, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar?

grafic crestere cumparaturi online back to school

Deși asistăm la un procent mai redus de cumpărături online versus perioada de vârf a pandemiei (44% vs 50%), nivelurile actuale de prezență arată că această metodă de cumpărare va rămâne o preferință pe termen lung. Dacă vorbim despre bugete, părinții din România sunt dispuși să aloce bugete între 200 și 1000 lei, luând în calcul factori decizionali precum: nevoi specifice, reduceri, disponibilitate de stoc și livrare rapidă, oferte cât mai variate.


Ce ne arată anotimpul Back to school despre viitoarele sezoane de vânzare în retail?

Dincolo de incertitudine și bariere digitale, viitorul peisaj educațional continuă să încorporeze elemente ale învățării digitale. Vorbim despre tehnologii care susțin și facilitează crearea sau distribuirea conținutului digital și tool-uri de tip live streaming pentru transmiterea orelor de curs. Dar schimbarea de paradigmă nu va fi lipsită de provocări: vorbind despre accesul la resurse, observăm că 23% dintre copii nu au acces la o conexiune de internet viabilă, funcțională, pentru conectarea la cursuri online. Dintre aceștia, doar jumătate au un laptop sau computer pe care îl folosesc singuri, în timp ce ceilalți împart aceste dispozitive cu unul sau mai mulți membri ai familiei.Extra:
Trei ponturi pentru un sezon de retail cu 10 pe linie în 2021.

Ofertele fac diferența: deși consumatorii se așteaptă să plătească mai mult, iar retailerii resimt impactul inflației, brandurile nu trebuie să uite de importanța unor oferte bune -  element cheie în luarea deciziei de cumpărare. Totodată, un sector care poate aduce mari oportunități retailerilor este zona post-cumpărare. Asigură-te că ai clienți mereu fericiți, prin asigurarea unei livrări rapide, personalizate, mereu în siguranță, brandurile oferă o experiență de cumpărare pozitivă 360°.

Aprovizionare strategică: problemele de stoc din timpul pandemiei pot lăsa urme adânci în acest sezon. Cumpărătorul Back to School 2021 are tot mai puțin timp, de aceea este esențial să ai scenarii optime de replenishment, stocuri inteligente și rețele de aprovizionare sănătoase. Cu siguranță, aceștia se vor reorienta către magazinele care pot livra produsele dorite aici și acum. Eforturile strategice trebuie îndreptate spre asigurarea stocurilor către categoriile cu potențial maxim de cumpărare și trebuie susținute constant de cifre, date, rapoarte reale despre consumatorii proprii.

All in pe digitalizarea proceselor: livrări în aceeași zi, la domiciliu sau în pick-up points, cumpărături online cu ridicare din magazine, click & collect, metode alternative de livrare. Metodele de livrare vedetă din timpul pandemiei nu vor dispărea, ci mai degrabă - vor deveni un element diferențiator în decizia de cumpărare. Este o etapă critică în abordarea multichannel - brandurile trebuie să își întâlnească clienții exact acolo unde sunt, atunci când sunt pregătiți să cumpere. Descoperă soluțiile moderne de optimizare și tracking construite de Postis și vezi cum funcționează pentru business-ul tău.