De 
Valerica Motoc

Pe 21 si 22 aprilie, Wallstreet a organizat evenimentul ecomTEAM 2021, în două zile intensive despre e-commerce și evoluția sectorului în contextul și după pandemia COVID-19.

Panelul despre impactul creșterii volumelor din e-commerce asupra sectorului logistic a reunit patru lideri ai categoriei:

- Adrian Mihai, CEO Fan Courier
- Sînziana Pardhan, Managing Director P3 România
- Mircea Stan, CEO Postis
- Laurențiu Furtună, Director of e-Commerce and Digital Auchan România

Într-o sesiune de o oră, cei patru au dezbătut despre efectele noului context de piață și ale schimbării comportamentului de cumpărare. Printre concluzii:

Pandemia a mutat volumele din canalele de vânzare tradiționale spre online

 • Curierii au căpătat un rol de prim rang în asigurarea serviciilor de primă necesitate.
 • Creșterile semnificative ale volumelor de livrare ce au urmat scăderii inițiale de activitate au coincis cu conștientizarea din partea oamenilor aflați în lockdown a faptului că limitările de mobilitate vor dura pe termen lung.
 • Comportamentele de cumpărare noi induse de teama pentru siguranța sanitară au dus la crearea rapidă a noi procese și mecanisme de interacțiune: plăți online, livrări fără contact, comenzi online pentru categorii tot mai largi de produse.
 • Creșterea volumelor rulate în mediul online a dus la creșteri semnificative pe segmentul spațiilor logistice și industriale. În ciuda scăderii abrupte pe anumite categorii industriale, 2020 a fost un an record din perspectiva cererii de spații, cu peste 900.000 metri pătrați închiriați pentru spații de depozitare și cu peste 500.000 mp de spații nou construite.
 • Noul context de relaționare cu clienții și canalele de vânzare digitale au impus retailerilor accelerarea programelor de digitalizare a proceselor logistice, transport și interacțiune. Categoriile deja prezente în e-commerce au scalat rapid, altele care încă ezitau, precum FMCG, DYI sau home & deco și-au ajustat modelul de business către vânzarea omni-channel.
 • Din perspectiva retailerilor, au crescut rapid categoriile de produse puse la dispoziția clienților în magazinele online, inclusiv produse pentru îngrijirea casei, igienă personală, produse food și fresh-food. Specificul acestor noi categorii, cu o varietate mare de volum, greutate sau perisabilitate crescută au dus la transformări semnificative în procesele logistice: termene mai scurte de livrare, opțiuni variate de livrare cu utilizarea de soluții specializate, specializarea personalului din magazine pentru activități de fulfillment.
 • Modificarea rapidă a proceselor, extinderea tipologiilor de vânzare în domenii noi au necesitat integrarea sistemelor IT și dezvoltarea unora noi. Parteneriatele cu furnizori de tehnologie și platforme pentru agregarea soluțiilor de livrare și automatizarea proceselor au permis adaptarea rapidă și scalarea operațiunilor la nivelul cererii.

Avantajele mediului online descoperite în pandemie au schimbat comportamente pentru totdeauna

 • Mulți dintre lucrătorii de birou vor continua munca de acasă sau în sistem hibrid și după finalizarea pandemiei.
 • Categoriile de produse vândute online vor continua să se diversifice. De la tradiționalele electonice, electrocasnice sau haine, la mașini, case container sau lingouri de aur.
 • Experiențele digitale din online se vor integra cu cele din magazinele fizice. Aplicațiile mobile pentru achiziții online sau alcătuirea coșului de cumpărături în magazin vor utiliza același catalog de produse. Clientul va putea intra în legătură cu picker-ul din magazin pentru ajustarea în timp real a coșului de cumpărături.
 • Opțiuni diversificate și personalizarea livrărilor vor fi necesare oricărui retailer online care dorește să crească în noul context. Ridicarea comenzilor din rețele de lockere, experiențe de cumpărare click& collect, livrări programate, livrări express, preluarea comenzii contactless în parcarea magazinului, sunt doar începutul opțiunilor cu care clienții s-au obișnuit, iar diversificarea va continua pentru a asigura diferențierea pe piață prin experiențe simple și eficiente.
 • Impactul creșterii e-commerce-ului se va resimți în toată infrastructura necesară pentru scalarea business-ului. Începând cu spațiile de depozitare, care au crescut în pandemie de la 16% la 19% ca pondere, la echipe interne pentru fulfillment, integrarea flotelor proprii cu parteneri de livrare cu competențe și specializări variate, utilizarea sistemelor digitale integrate pe tot lanțul logistic, automatizarea proceselor.

Ce urmează

 • Activitatea de transport și curierat va continua să crească odată cu relaxarea restricțiilor, recăpătarea încrederii și reluarea consumului. În 2021, volumele de livrare sunt așteptate să crească peste nivelul record din 2020.
 • Optimizarea logistică este primul pas. Diferențierea față de competiție și succesul în mediul online vor veni din focusul pe experiența clientului: simplă, eficientă, predictibilă, personalizată.
 • Cumpărătorii au descoperit valoarea timpului lor și doresc în continuare conveniență. De la captare comenzii și procesarea acesteia, la alegerea opțiunilor care le corespund cel mai bine programului lor și livrare simplă și ușoară. Au nevoie să fie informați, vor ca părerea lor să fie luată în calcul, inclusiv în privința experienței post-achiziție.
 • Agregarea datelor de proces cu cele legate de satisfacția clientului vor permite luarea obiectivă a deciziilor de business și crearea de noi funcționalități sau servicii.
 • Clienții nu cumpără doar produse, ci cumpără timp și relaxare.

În cazul în care ai ratat evenimentul, poți să vezi panelul despre impactul creșterii volumelor din e-commerce asupra sectorului logistic mai jos.

Iar dacă dorești să fii pregătit de provocările și oportunitățile pe care e-commerce-ul le aduce business-ului tău, hai să stăm de vorbă.

Te putem ajuta.