De 
Georgiana Costache

În articolul nostru anterior Trei metode la îndemână pentru creșterea profitabilității am discutat despre oportunități de creștere a marginii. Dacă ai ratat această lectură, nu ezita să o parcurgi când găsești 5 minute libere. Continuăm dezbaterea pe aceeași temă cu un subiect hot: smart lockers și impactul lor asupra profitului din retail. Având în vedere că transportul și livrările last mile sunt subiecte destul de ample și oferă nenumărate modalități de a atinge același obiectiv (livrarea către clientul final), discuția se va concentra exclusiv pe avantaje de cost propuse de sistemul PUDO smart locker. 

Cu o soluție tehnologică destul de simplă, existentă pe piață de cel puțin 10 ani și care nu reprezintă decât o îmbunătățire tehnologică față de faimoasa căsuță poștală, sistemul smart lockers a început să capete un rol important în tot mai numeroase piețe. Era și timpul să modernizăm tradiționalele cutii poștale, având în vedere că numărul de scrisori pe care le primim a scăzut considerabil odată cu dezvoltarea mediului social online, iar scrisorile au fost înlocuite treptat cu pachete și colete mai voluminoase, odată ce comerțul electronic a luat avânt. 

PUDO Smart Locker

Avantajele propuse de sistemul PUDO smart locker sunt numeroase și pot influența pozitiv marja de profitabilitate a unei companii, atunci când această modalitate de livrare e utilizată corect. Din punct de vedere operațional, aceste sisteme restructurează fluxurile operaționale consacrate și simplifică și reduc structurile existente de costuri, făcându-le mai accesibile atât pentru curieri, cât și pentru comercianți.   

În mod normal, atunci când un client plasează o comandă online cu livrare la domiciliu sau la birou cu confirmare de primire, comanda lui este procesată de infrastructura IT a retailerului, trimisă spre procesare la depozit, procesată și trimisă mai departe către partenerul de livrare, care la rândul lui o procesează în hubul lui regional și îi alocă un slot de livrare în funcție de programul de încărcare al mașinilor de livrare și al traseului optim din acea zi. Dacă ar fi să luăm în calcul și transporturile internaționale, întregul proces devine mai complex și mai costisitor de gestionat. Deci, de dragul simplității, ne vom concentra doar pe livrările interne. Pașii din procesul exemplificat anterior generează costuri pentru orice comerciant care vinde online. Cum firmele de curierat caută să facă profit, atunci putem presupune cu ușurință că majoritatea costurilor de livrare vor fi suportate de retailerul online sau de cumpărătorul final, făcând din livrările last mile cea mai costisitoare parte a oricărui ecosistem logistic.
Operațiuni de curierat din hub-ul local

Cum diferă fluxurile către smart lockers de cele pentru livrările la ușă?

Să presupunem că un client plasează o comandă online cu livrare la un PUDO smart locker. În același mod ca și livrarea la ușă, comanda sa este procesată de infrastructura IT a retailerului și expediată la depozit pentru procesare și pregătirea pentru transport. Mai departe, procesul operațional începe să difere față de cel menționat anterior. Dacă retailerul a negociat cu compania de curierat livrarea către smart lockers, etapele pot fi reduse semnificativ, coletele destinate lockerului fiind încărcate de la depozitul comerciantului direct în duba care livrează. Această metodă ocolește hub-ul regional al curierului, eliminând astfel și costul transportului către și dinspre depozit, operațiunile din depozitul curierului, sunt reduse și operațiunile de manipulare a coletelor, precum și transportul către clienții finali.

Optimizarea spațiului de încărcare
Putem să facem următoarea supoziție: un curier încarcă 100 de colete pentru livrare la domiciliu și, optimizează  rutele și spațiul disponibil din vehicule în așa fel încât reușește să livreze toate coletele în 5 călătorii. În această situație, curierul nostru face 5 călătorii pentru a finaliza toate livrările și 2 călătorii suplimentare: drumul către depozitul retailerului și drumul către hubul său local. Dacă analizăm livrarea la locker după principiul fluxului enunțat mai sus, și anume: depozit retailer, smart locker, atunci curierul nostru efectuează doar două drumuri în loc de 7, relizând o eficientă a costurilor de transport de 350%. Această eficiență nu ia în calcul costurile suplimentare generate de depozitarea coletelor în hub, salariile personalului și alte variabile directe suportate în operațiunile de manipulare la ușă: manipularea coletelor, salariul șoferilor, timpul petrecut în trafic, timpul de mers pe jos petrecut de șofer înspre adresa de destinație și numărul livrărilor eșuate.

Cu toate acestea, acest procent impresionant este redus atunci când punem la socoteala costurile adiționale precum costul de achiziție al smart lockers, chiria terenului unde sunt amplasate, amenajarea dulapurilor, precum și alte costuri de întreținere, cum ar fi electricitatea și internetul. În general, sistemul smart locker este consider a fi cu până la 30% mai rentabil decât livrările tradiționale la domiciliu. Pentru ca PUDO-urile smart să-și amortizeze valoare investiției inițiale, este necesar să fie umplute de cel puțin două ori pe zi, ceea ce poate părea nerealizabil în contextul actual de dezvoltare. În viitor, aceste costuri inițiale de configurare sunt așteptate să scadă în continuare, crescând și mai mult eficiența acestei metode de livrare.

Avantaje suplimentare

Dincolo de confortul sporit și eficientizarea costurilor propus de sistemul smart lockers, acest tip de PUDO aduce și alte beneficii atât pentru retaileri, cât și pentru clienți. Unul dintre principalele beneficii este o rată crescută a livrărilor efectuate cu succes din prima încercare. Când discutăm despre livrarea la ușă, transportatorul trebuie să se sincronizeze cu clientul pentru a se asigura că livrarea se produce, iar uneori acest lucru înseamnă că va trebui să livreze coletul la o a doua încercare. Acestea fiind spuse, costul de transport al coletului pentru livrarea către cumpărător  va fi dublat. În cazul sistemului inteligent de lockere, acest cost ar putea fi eliminat complet sau chiar acoperit printr-o taxă suplimentară pe care clientul final ar fi dispus să o plătească, atunci când are nevoie ca produsul să îl aștepte în locker pentru o perioadă mai lungă decât cea standard.

Smart Locker by DHL

Un alt avantaj oferit de acest sistem este confortul oferit clientului final, care poate beneficia uneori de livrare în aceeași zi la prețul unei livrării normale. Alocarea unui spațiu în locker și încărcarea efectivă se face rapid, ceea ce asigură o un timp mult mai scurt de finalizare a livrării față de varianta de livrare acasă. În plus, automatizările din spatele acestui sistem oferă clientului final detalii precise și actualizări despre etapa de livrare în care se află comenzile sale. Sistemele de urmărire a coletelor, precum Parcely by Postis, oferă informații în timp real asupra statusului de livrare. 

Mai mult, atunci când livrările la locker sunt utilizate împreună cu plățile efectuate online, observăm o scădere dramatică a ratelor de refuz a coletelor, ceea ce ar putea însemna doar avantaje sporite pentru comercianți.

PUDO smart lockers asigură optimizări similare chiar și în cazul retururilor, atunci când comercianții au integrat sistemele de  lockere în infrastructura lor de retur. Astfel, procesul ar presupune generarea de către client a codului de bare de retur din aplicația mobilă sau desktop a retailerului, scanarea codului de bare la locker și plasarea coletului în spațiul alocat returului. Ca urmare, atunci când curierul vine să aprovizioneze dulapurile, ar putea recupera retururile, eficientizând costurile aferente acestora.

Vrei să încerci această metodă de livrare pentru magazinul tău? Platforma Postis are încorporat numeroase rețele de smart locker în Europa printre opțiunile de livrare disponibile. Nu ești sigur de unde să începi? Scrie-ne la sales@postis.eu.