De 
Georgiana Costache

Săptămânile trecute am publicat pentru prima data câteva secrete legate de planificarea succesului atunci când te extinzi cross-border. Ca manager al unei companii online, care dorește să-și extindă operațiunile, ai identificat câteva avantaje, dar și câteva incertitudini ce țin de planificarea financiară, de marketing și zona operațională.

Citește în continuare pentru a descoperi…

Instrumentele care te ajută să reduci riscul asociat operațiunilor internaționale

Pentru a aborda întrebările ridicate de Incertitudinea#2 (selectarea curierilor) și #3 (fluxurile de livrare), trebuie să te orientezi către un instrument de optimizare logistică last mile cu rezultate demonstrabile în piață. Prin adoptarea unei platforme precum cea oferită de Postis, poți scala cu ușurință operațiunile cross-border, asigurându-ți, în același timp, costuri eficiente. Software-ul Postis, te ajută să accesezi numeroși operatori de transport, existenți deja în portofoliul din regiunile în care activăm, și îți oferă, de asemenea, cele mai potrivite fluxuri de livrare necesare companiei tale. Dacă implementezi platforma Postis, ai acces la mai multe dimensiuni operaționale, atât pentru cross-border cât și local, lucru care îți permite rafinarea strategiei, pe măsură ce afacerea crește.

Probabil ai deja o serie de întrebări privind operațiunile cross-border, precum: cum alegi mixul potrivit de curieri pentru fiecare geografie pe care o vizezi? Care sunt principalele diferențieri între ecosistemele last mile din diferite țări?

Acest articol este menit să-ți ofere o imagine clară asupra aspectelor de selectare și întrebuințare a trei categorii de software-uri, dar hai să clarificăm o parte din întrebările de început. 

Înainte de a aborda operațiunile de transport și livrare, este indicat să cercetezi  comportamentul și preferințele consumatorilor din piața vizată. Fiecare geografie are o anumită predispoziție de comportamente, determinate de mediul său cultural și de actorii existenți în piață. Azi, este mai important ca niciodată ca o afacere de success să depășească așteptările clienților săi. Pentru asta, este necesar să înțelegi preferințele clienților tăi la toate nivelele: pre-tranzacțional, tranzacțional și post-tranzacțional.

DPD a efectuat o cercetare etnografică extinsă, ce analizează preferințele de cumpărare ale oamenilor din Polonia, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie. Poți consulta concluziile lor aici. În funcție de segmentul în care se regăsește produsul, dar și clienții tăi, poți descoperi ce îi motivează atunci când cumpără și ce preferințe de livrare au.

Ca orice operațiune de planificare a livrărilor, fie că este domestică sau transfrontalieră, trebuie construită o viziune clară a canalelor de expunere, dar și a produselor date spre livrare.

  • Este un pachet mic sau mediu, sau este un pachet mare?
  • Ce fel de operațiuni intenționezi să ai, B2C sau B2B? Ai nevoie de peleți sau livrări standard sunt îndeajuns?
  • Deschizi un canal direct (magazin fizic sau site?) sau o piață?
  • Intenționezi să lucrezi omnichannel?

Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care trebuie să le pui înainte de a-ți configura operațiunile de livrare cross-border. Apoi, o idee bună ar fi să începi să te uiți la curierii cu care poți răspunde cerințelor și care sunt disponibili în piața respectivă.

Dacă îți integrezi afacerea cu Postis, vei avea acces imediat la toți curierii disponibili în portofoliul nostru pentru geografia aleasă, iar în cazul în care ai nevoie de nume ce nu se regăsesc deja, putem să-i integrăm pentru tine, gratuit. Recomandarea noastră, este să începi cu o gamă largă de opțiuni de curierat, pentru a valorifica puterea Postis și a optimizării pe bază  de AI. 

Mircea Stan, CEO @ Postis: "Expansiunea internațională poate sa fie la fel de simpla ca operațiunile locale"

Rezolvarea Incertitudinii#1, presupune, de altfel, abordarea programului de planificare financiară din perspectiva internaționalizării. Funcționalitățile cu care ești deja obișnuit: gestionarea fluxului monetar, cheltuielile și salariile, bugetul, stocurile și forecast-urile, trebui împărțite în funcție de țările în care intenționezi să operezi. Astfel ai o înțelegere clară a progresului realizat în orice moment, ceea ce îți permite să iei decizii informate pentru a atinge obiectivele propuse.

Incertitudinea#1 implică, de asemenea, preluarea acelorași principii ca în zona financiară și în selecția tool-urilor de marketing. Chiar dacă majoritatea platformelor digitale pot oferi accesul rapid către piețe internaționale, trebuie să te asiguri că întreaga experiență de utilizator beneficiază de localizarea potrivită. Este posibil să nu vrei să ai o campanie dedicată promovării costumelor de baie într-o țară cu veri reci, cu excepția cazului în care asociezi campania cu un mesaj potrivit: piscină indoor sau vacanțe în străinătate. De asemenea, traducerile neadecvate trebuie evitate, pentru că pot distruge încrederea în brand.

În calitate de business manager al unui magazin online, probabil că folosești o mulțime de instrumente cu care rezolvi probleme diferite, precum cele de marketing și operațiuni, dar și financiare. În mod ideal, acest articol ți-a oferit un punct de plecare pentru acomodarea și scalarea operațiunilor transfrontaliere.

Pentru mai multe informații despre modul în care Postis poate să te ajute în operațiunile cross-border, nu ezitați să îi scrii echipei noastre de sales.

Rămâi aproape...urmează partea 3 din Simplificam expansiunea internațională …