De 
Georgiana Costache

Expansiunea internațională are mai multe beneficii. Conform unui studiu al celor de la OFX, doar 57% din responsabilii pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sunt încrezători atunci când sunt întrebați de extinderea pe plan global.

De ce anume trebuie să ții cont atunci când te gândești să te extinzi în afară?

  1. Cum poate expansiunea internațională propulsa afacerea ta?
  2. De ce instrumente ai nevoie pentru a facilita procesul?
  3. Întoarce-te mai des asupra obiectivelor stabilite

Acest articol este primul dintr-o succesiune de trei despre expansiunea internațională. Fiecare punct anterior va fi tratat independent pentru a-ți oferi cele mai relevante detalii legate de acest subiect. 

Hai să începem printr-un exemplu contextual…

Presupunem că ești managerul unei afaceri, ce funcționează online, de peste 4 ani și care a obținut o cotă de piață considerabilă pentru categoria de produse pe care o deservește.  

Mai mult, ai ofertă diversificată cu care complementezi produsul tău inovator pentru baza ta de clienți fideli. Cu toate acestea, de ceva timp, creșterea afacerii tale stagnează, cel mai probabil datorită limitării pieței locale. Ca manager, te întrebi ce alte opțiuni ai la dispoziție. Îți vine în minte extinderea internațională și începi să navighezi cu grijă toate teritoriile ce țin de acest subiect.

Avantajul #1

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey, în 2030, potențialul global al comerțului electronic va atinge pragul de 900 - 1.000 de miliarde de dolari. Acest studiu te-a ajutat să înțelegi că există potențial să te dezvolți pe piețele externe și că poți obține venituri sporite odată ce îți mărești baza de clienți cărora te adresezi. Piețele în care consumatorii au o putere de cumpărare mai mare îți aduc, în plus și creșterea marjei, în timp ce costurile de producție sau de achiziție pot rămâne aceleași.

Avantajul #2

Diversificarea veniturilor bazate pe extinderi regionale sau globale îi oferă companiei tale oportunitatea să navigheze mai ușor perioadele de incertitudine datorate contextului geopolitic. În plus, atunci când o anumită piață stagnează, te poți baza pe încasările provenite din extern, cu condiția să nu existe factori globali ce influențează simultan toate piețele de desfacere.

Avantajul #3

În cele din urmă, fiecare geografie vine cu un set particular de know-how și perspective. Având o viziune mai amplă asupra modelelor de consum și a comportamentului consumatorilor, poți lua decizii mai bune pentru organizația ta, prin comparația diverșilor indicatori de consum. Astfel, brandul tău va continua să se dezvolte armonios și să capete și mai multă greutate. 

Acum, ești entuziasmat de toate posibilitățile pe care globalizarea le propune, dar vrei să fii sigur că ai un proces riguros și pentru abordarea incertitudinilor ce pot apărea. 

Incertitudinea #1

O piață nouă implică adaptarea la un program legislativ propriu, în funcție de regulile și reglementările în vigoare pentru acea țară. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să îți definești corect structura costurilor (costuri de marketing, costuri de livrare, TVA, taxe de import, impozit pe venit etc.) și să o aliniezi la structura organizațională existentă sau pe care o vei dezvolta. Pregătirea acestei analize aprofundate te va ajuta să controlezi costurile și să îți definești indicatorii de performanță. 

Incertitudinea #2

Atunci când vinzi online, în mod sigur va trebui să te ocupi și de livrarea coletelor către consumatorul final. Asigură-te că îți pregătești o listă cu posibili livratori pentru buna derulare a operațiunilor de tip last mile, dar în același timp negociază și SLA-uri avantajoase cu livratorii. Destul de complicat, nu? Mai ales dacă nu ai experiența lucrului direct cu serviciile lor. 

Incertitudinea #3

Compania ta are la îndemână mai multe moduri de a livra internațional. Atunci când balansezi toate posibilitățile, asigură-te că nu analizezi numai costul generat, dar iei în considerare și experiența pe care le-o oferi clienților, cu tot  ceea ce implică ea: timp de livrare, calitatea produselor când ajung la destinație, posibilitățile de retur. În continuare analizăm cele mai importante fluxuri de livrare de care dispui atunci când livrezi internațional

       a) Colet cu colet

Acest mod de a livra implică livrarea individuală a coletelor, de fiecare dată când un client plasează o comandă pe site-ul tău. Dacă acest flux este norma pentru livrările interne, el se poate dovedi destul de costisitor în extern. El este metoda cea mai potrivită pentru începutul oricărei extinderi, deoarece oferă o mai mare flexibilitate a costurilor atât timp cât cererea încă fluctuează.

Livrare colet cu colet

       b) Mai multe colete livrate odată

Această metodă implică livrarea comenzilor în bulk către țara de destinație, iar la sosirea lor, acestea sunt separate în colete individuale care sunt apoi alocate fiecărui transportator din last mile, înainte de a ajunge la clientul final. În timp ce această metodă ar putea presupune o eficiență mai bună a costurilor pentru o afacere care are un flux constant de comenzi,  ea ar putea propune costuri inutile pentru o companie care încă își stabilește prezența pe o nouă piață.

Livrarea mai multor colete deodată

       c) Localizarea livrărilor

Odată ce cererea devine constantă, compania își poate consolida previziunile pe baza acesteia. Odată atins un prag de stabilitate în piața nouă, te poți gândi la consolidarea acestei prezențe prin deschiderea unui depozit local sau regional, cu care să deservești fie țara vizată, fie regiunea, depinzând de planurile strategice curente și viitoare pe care le ai.

Depozit regional

În continuare, partea a doua a serie: Instrumentele care te ajută să reduci riscul asociat operațiunilor internaționale