De 
Georgiana Costache

În ultimele săptămâni, am abordat tema operațiunilor cross-border. În prima parte a acestei serii, prezentam câteva dintre avantajele și incertitudinile pe care le-ar identifica un manager de business online atunci când vrea să extindă operațiunile companiei sale pe plan internațional. Partea a doua, a scos la lumină principiile de selecție a instrumentelor care să ajute business-urile în planurile lor de expansiune. În acest episod, explicăm importanța stabilirii și monitorizării strategiei internaționale a companiei, separat de eforturile interne. În orice afacere, o bună planificare și strategie fac diferența între a pierde și a câștiga. Expansiunea internațională nu face excepție de la această regulă.

Planificare strategică pentru operațiunile cross-border

După cum știi, majoritatea termenilor de management provin din zona operațiunilor militare. În cazul în care nu te-ai gândit anterior de ce se întâmplă acest lucru, răspunsul este destul de simplu: afacerile se află de multe ori în război, între ele. Ele se luptă pentru atenția, banii și loialitatea clienților lor. Pentru a fi învingătoare, ele trebuie să se echipeze cu strategii care să le diferențieze și care să-le aducă mai aproape de poziția de lider în piața pe care o aleg.

Dar ce înseamnă acest lucru în practică?

Împrumutând din tacticile militare: înțelegerea pieței în care își desfășoară activitatea, supravegherea competiției și planificarea agilă a resurselor, aduc afacerile cu un pas mai aproape de succes. Stabilirea țintelor și revizuirea acestora în mod regulat, oferă oricărei organizații, puterea de a-și influența progresia de creștere, și de a deveni învingătoare în demersurile sale de a câștiga o cotă de piață mai mare.

Toate aceste concepte se aplică atât operațiunilor internaționale, cât și interne, diferența făcând-o frecvența cu care organizațiile își revizuiesc cifrele provenite din extern. Motivul fiind: teritoriile necunoscute prezintă un risc operațional mai mare decât piețele cunoscute.

Pentru a demonstra acest argument, ne-am propus să ne folosim de incertitudinea#3 din prima parte a acestei serii. Vrem să ilustrăm că metodologia agilă în zona operațiunilor de tip last mile extern poate face diferența dintre învingători sau looseri. 

Ai reușit! Ai stabilit planul pentru operațiunile tale cross-border și ai lansat cu succes trei piețe noi. Eforturile tale de marketing aduc cereri către magazinul tău online și ofertele adiacente acestuia. Pentru a te asigura ca reduci riscul asociat operațiunilor cross-border, ai ales să te integrezi cu Postis și să expediezi colet cu colet, în toate cele trei piețe. Totul este grozav, iar comenzile ies din depozitul tău local către clienții interni și străini.

După ce entuziasmul și hype-ul inițial de la lansarea internațională au trecut, decizi să te așezi și să revizuiești modul în care eforturile tale se traduc în cifre practice pentru afacerea ta. În ciuda planificării riguroase, compania nu atinge obiectivele operaționale prognozate pentru perioada în care te aflii. Vrei să înțelegi cum este posibil, cu toate comenzile pe care le-ai expediat. Spre norocul tău, prin integrarea cu Postis ai la dispoziție o serie de rapoarte de performanță, care să te ajute să aprofundezi motivele acestui rezultat. Descoperi rapid că din cele trei piețe, doar uneia i se potrivește modelul de livrare colet cu colet pe care l-ai ales anterior. Celelalte două piețe se comportă diferit, iar acest model de expediere generează costuri nerezonabile pentru operațiunile companiei, mai ales ca majoritatea comenzilor provin din aceste două piețe.

Utilizând interfața platformei Postis împreună cu rapoartele statistice din ea, înțelegi că piața#2 generează mai multe comenzi decât previziunile incipiente, dar cu toate acestea, frecvența comenzilor nu este predictibilă și cifrele diferă de la săptămână la săptămână. 

Cu ajutorul indicatorilor de performanță din Postis, înțelegi rapid că modelul de livrare trebuie schimbat în această piață, și astfel decizi să livrezi mai multe colete într-un transport. 

Mai mult, realizezi că piața#3 se află într-o poziție oarecum similară, cu singura diferență că, ai un NPS general mai scăzut decât în celelalte două piețe. O altă particularitate a pieței#3 este că puterea de cumpărare a consumatorilor este mai mare decât în restul piețelor pe care le deservești. Investigând nemulțumirile clienților din piața#3, din secțiunea cu același nume din platforma Postis, descoperi următoarele ipoteze: 1) comenzile lor ajung în general cu întârziere, în ciuda eforturilor tale de a expedia coletele imediat și 2) clientela ta își dorește o ofertă de produse mai largă decât cea pe care le-o oferi. Astfel descoperi un potențial strategic uriaș pentru consolidarea poziției în piață, prin diversificarea mixului de produse oferite.

Din fericire pentru tine, pe plan local ai o varietate mai mare de produse, care ar putea fi redirecționate parțial către piața#3. 

Această investigație te-a promptat rapid cu o nouă idee de îmbunătățire a modelul de expediție: începi să te interesezi de opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a localiza operațiunile și căror cerințe trebuie să răspunzi pentru a putea deschide un depozit în piața#3. 

Prin integrarea cu Postis ai reușit să monitorizezi progresul strategiei de cross-border și, astfel, ai valorificat puterea planificării de resurse, într-un mod agil, pentru a-ți consolida poziția în piețele #2 și #3.

Pentru a recapitula acest ultim capitol, atunci când abordezi tema expansiunii internaționale, asigură-te că îți aloci o cantitate considerabilă de energie pentru a planifica, pregăti, opera și revizui strategia. Amintește-ți că recalibrarea strategiei în funcție de rezultatele obținute imediat după lansare te pregătește pentru success.

Dacă ești curios să aflii mai multe despre modul în care Postis te poate ajuta să-ți extinzi operațiunile în noi regiuni, nu ezita să ne scrii la adresa: sales@postis.eu.