De 
Radu Țoncu

Pe 8 aprilie, am participat la "Supply Chain & Logistics Forum. E-commerce, Retail & FMCG. Trends and insights”, eveniment organizat de Business Mark și prezentat de Daniel Drăgan, Managing Partner.

Șapte lideri din industrie au vorbit despre practicile esențiale de management în logistică și inovație în lanțul de aprovizionare. Aristide Matopoulos, Cristi Dobrișan, Luiza Pascu, Dan Eugen Erceanu, Adriana Pălășan, Cosmin Băroiu și Mircea Stan, au expus soluții și strategii testate în piață pentru a tranzita mai ușor această perioadă de criză și schimbare.

În cadrul evenimentului, Mircea Stan, CEO și fondator Postis, a vorbit despre motivele care stau la baza dezvoltării și folosirii soluțiilor digitale în evoluția lanțurilor de aprovizionare bazate pe cerere (DDSC), mai ales într-un context eCommerce în plină expansiune.

Nu ai putut participa la eveniment sau vrei doar să-ți amintești punctele de acțiune? Iată rezumatul ideilor cheie din eveniment:

  • Cum trebuie să reacționeze companiile în fața unui viitor incert ce aduce cu sine o nouă paradigmă a normalității? Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să vorbim mai mult despre planificarea și integrarea schimbării ca status quo. Încorporarea criteriilor asociate situațiilor de criză, în combinație cu cele tradiționale. Regândirea priorităților (achizițiile ar trebui măsurate prin asigurarea veniturilor, nu prin reduceri continue de costuri). De asemenea, diversificarea bazei de aprovizionare, dar nu cu orice preț.
  • Expedierile programate a doua zi după plasarea comenzii sunt obligatorii, dar nu mai sunt suficiente. Brand-urile se confruntă cu noi provocări în comportamentul consumatorilor și obiceiurile lor de cumpărare. Expres, în aceeași zi, programate, click & collect, lockere sau ridicare din magazin, toate aceste opțiuni de livrare depind de adoptarea unui ecosistem deschis integrat.
  • Ieșirea din recesiune nu a fost niciodată mai dificilă. Companiile trebuie să găsească un echilibru între reducerea costurilor ca modalitate de supraviețuire și investițiile în noi domenii de dezvoltare.
  • Întrebarea fundamentală la care trebuie să răspundă liderii fiecărei companii: cât de bine îți cunoști cu adevărat lanțul de aprovizionare? Cât de bine îți vezi locul în acest sistem? Există zone gri în care îți lipsește controlul? După ce-ți răspunzi la întrebări și trasezi foaia de parcurs a întregului lanț de aprovizionare, este timpul să măsori eficiența reală: plantezi o sămânță, lansezi o idee, apoi provoci oamenii să revizuiască unele părți ale procesului cu o vedere imparțială.
  • Acum, mai mult ca niciodată, companiile trebuie să se axeze pe experiența clienților, integrarea completă a lanțului de aprovizionare, simplitate și durabilitate. Totul este posibil prin digitalizare, automatizare, planificare, revizuirea eficienței logistice (lanțul de aprovizionare agil), reciclare, optimizare și agregarea operatorilor de transport.
  • Pandemia este încă aici, dar va trece. Acum, mai mult ca oricând, companiile trebuie să se adapteze, să transforme provocările în oportunități, să adopte o viziune pe termen lung, în locul soluțiilor punctuale de criză.
  • Măsurile de atenuare a efectelor pandemiei pot fi împărțite în două categorii. Pe de o parte vorbim de cerere – investiții în instrumente pentru anticiparea calitativă a cererii, adaptarea proceselor pentru acțiuni mai rapide, utilizarea datelor. Pe de altă parte, vorbim de aprovizionare - volumele anticipate sunt transmise în lanțul de aprovizionare în amonte, optimizare și automatizare ca formă de rezistență organizațională, planificarea forței de muncă și a infrastructurii logistice.
  • În prima fază a pandemiei COVID-19, singurele canale deschise 24/7 au fost cele online. Volumele și obiceiurile de cumpărare au migrat din mediile offline către platformele online, plasând departamentul logistic în centrul atenției. Astfel, necesitatea automatizării distribuției și a livrării, a agregării operatorilor și a soluțiilor WMS de top a fost accelerată, în tandem cu nevoile clienților, calitatea produsului și viteza de reacție.

Dacă vrei sa vezi prezentarea Postis

E-commerce înseamnă o lume deschisă, cu platforme care funcționează 24/7, la cele mai înalte standarde.

Eficiența operațională a platformelor digitale determină următoarea decizie de cumpărare a clientului. Nu mai este loc pentru sisteme și moduri de lucru tradiționale, învechite. Astăzi, mai mult ca niciodată, selectarea partenerilor de afaceri este esențială. Schimbările din timpul pandemiei vor persista, iar companiile trebuie să rămână fiexibile, deschise la schimbare și cu un pas înaintea concurenței prin inovație. Nu în ultimul rând: ceea ce nu poate fi măsurat, nu poate fi îmbunătățit.

Inovația apare deseori ca o provocare, ca o perturbare a modului știut de a funcționa. Când vorbim despre inovația lanțului de aprovizionare, vorbim despre implementarea proceselor care pot reduce incertitudinea din mediul de afaceri. Vorbim despre nevoia de a face altfel de management, nevoia de a dezvolta procese organizaționale flexibile, mereu adaptate la schimbare. În 2021, asul din mânecă stă în implementarea unor soluții complexe de integrare și automatizare. O rețea deschisă care îmbunătățește comunicarea de afaceri și creează valoare prin optimizarea eficienței operaționale.

Hai să stăm de vorbă.