De 
Valerica Motoc

Primul, dar și cel mai mare magazin online de piatră naturală din România. În ciuda unui context instabil, PIATRAONLINE a închis anul 2020 cu o cifră de afaceri de 7.100.000 euro, înregistrând o creștere de 8.61% față de anii precedenți.

 

În spatele unor cifre impresionante de afaceri, stau eforturi constante, decizii strategice, alinierea cu trend-urile din piață, o doză de curaj și multă flexibilitate. Cum se traduce asta în decizii de business palpabile, de zi cu zi? Aflăm totul despre momentum, valori de brand și acel spark care transformă ideile în companii solide, într-un interviu cu Mariana Brădescu – Managing Partner PIATRAONLINE.

Cu ce se ocupă PIATRAONLINE și ce a contat cel mai mult în stabilitatea afacerii pe durata pandemiei?

PIATRAONLINE se numără printre cei mai importanți furnizori de piatră naturală și decorativă din România. De peste 10 ani, exportăm piatră naturală în peste 22 de țări, iar portofoliul nostru constă în  peste 1.500 de produse. Ne mândrim cu 40.000 de proiecte finalizate și o vastă experiență în amenajări interioare și exterioare.

Într-un proiect de asemenea amploare, 2021 a venit ca un an plin de provocări, dar și lecții învățate. A fost un an în care ne-am concentrat să oferim cât mai multă stabilitate și claritate partenerilor noștri, deși uneori părea o misiune imposibilă. Am fost realiști: nu ne-am concentrat pe creștere, pentru că focusul principal era pe menținerea la cifrele existente în contextul logistic de la acel moment, context care a închis multe piețe pe care activam. Cu toate astea, am avut și valori de business solide pe care nu am fost dispuși să le sacrificăm: cultura organizațională și eficiența proceselor. De ce? Pentru că indiferent de provocări, nu trebuie să uităm că este vital să evoluăm, să creștem constant, să avem o echipă puternică.

Maleabilitate în afaceri. Oare înseamnă să folosim tool-uri digitale de ultimă generație? Sau vorbim de relații, conexiuni, calibrarea activităților în funcție de constrângeri și nevoi? 

Pentru clienții noștri, spațiile de locuit și de lucru sunt proiecte pe termen lung - de aceea și relația dintre ei și PIATRAONLINE se construiește în timp, pe perioade lungi.

În această relație, noi nu mai suntem doar un furnizor, ci un consultant, consilier, arhitect, prieten. Țin mult la acest principiu - să ne adaptăm unii la ceilalți, în timp ce ne cunoaștem nevoile, și cred că adaptabilitatea vine ca urmare a unui mix bun între toate cele de mai sus: instrumentele digitale sunt excelente, dar au nevoie de calibrare umană. Cred în puterea automatizării, este și ceea ce ne-a adus alături de echipa Postis, dar suntem conștienți că aceasta își poate pierde din valoare dacă nu știi când să renunți la un proces sau la o regulă, când e cazul să faci o excepție și să personalizezi.

Viziune pe termen lung.

Sustenabilitate, alegeri conștiente, CSR.

Contează doar strategia și leadership-ul sau vorbim și de acțiunile care ajută publicul să ia alegeri conștiente, informate?

Un business nu este doar despre cifre, un business este suma oamenilor și acțiunilor din spatele numelui de brand. Este vorba despre a fi viu, a construi o echipă, a fi parte din comunitate și a fi constant un sprijin atunci când e nevoie.

De aceea, în cazul nostru, dincolo de produsele pe care le vindem și de modul în care personalizăm soluții pentru fiecare dintre clienți și parteneri, a contat faptul că am fost mereu o prezență activă în viața lor, cu acțiuni mai mari sau mai mici. Cu informații despre tot ce este nou în domeniul nostru de activitate. Cu implicare directă în dezvoltarea proiectelor lor. Cu programe prin care să dezvoltăm un nou tip de client, mai exigent cu produsele pe care le cumpără, mai conștient de rolul spațiului ambiental pentru o viață mai bună, mai preocupat de relația dintre sănătate, eficiența muncii și calitatea mediului din jur. Din fericire, avem norocul să construim o echipă și o întreagă comunitate de parteneri care ne împărtășesc această viziune, ceea ce ne dă convingerea ca face bine ceea ce facem.

Crezi că există o opoziție între bunăstare ecologică, protejarea mediului și profit?

Majoritatea produselor noastre vin din natură și necesită o abordare durabilă care să integreze exploatarea, prelucrarea și comercializarea. Profitul și abordarea eco-friendly nu se contrazic, ele trebuie să coexiste în domeniul nostru de activitate. Atunci când afacerea e clădită pe valori solide și pe termen lung, nu există nicio opoziție.

E adevărat, în piață apar deseori situații în care subiecte precum sustenabilitate, ecologie, impactul asupra generațiilor viitoare sunt evitate. Poate deveni costisitor să ai o mentalitate sustenabilă care să se reflecte în acțiunile de business - așa că ea devine, cel mult, un subiect de discutat la evenimente de networking sau campanii green de marketing.

Dar dacă nu ne vom asuma, fiecare în parte, acest proiect de viitor - sustenabilitatea - nu vom avem șanse să lăsăm generațiilor viitoare un spațiu frumos în care să trăiască și să lucreze. 

Ce acțiuni de CSR aveți în derulare și cum vă alegeți zonele în care investiți timp și resurse? Este vorba despre potrivire de valori, de construit comunități sau acțiuni punctuale?

PIATRAONLINE s-a implicat și se implică în diverse campanii sociale pentru a face bine comunității, de la a oferi sprijin financiar ONG-urilor și până la donarea de produse proiectelor eco-friendly. Responsabilitatea socială este mai mult decât un simplu concept - noi vrem să fim un exemplu pentru generațiile viitoare, vrem să fim motorul care aduce schimbarea.

Am avut proiecte de CSR mici, dar numeroase, pentru că am spus "DA" solicitărilor care au venit spre noi și în care am simțit că putem ajuta cu adevărat. Proiectele pe care le-am ales au fost din cele mai variate: de la locuințe pentru cei fără posibilități materiale, la investiții în sport și cluburi de scrimă. Strângerea de fonduri destinate a două clinici stomatologice. Evenimente culturale dedicate artelor vizuale și arhitecturii contemporane. Servicii medicale gratuite și medicamente prin policlinicile sociale. Sprijin pentru copiii cu autism. Ne-am implicat în activități și proiecte caritabile care ajută să ne dezvoltăm împreună: în primul rând ca oameni, apoi ca societate.

Cred cu tărie că acțiunile CSR nu sunt o componentă de PR, ci o componentă umană din business. Răspunde unei chemări firești de a fi aproape și empatici cu oamenii cu care ne desfășurăm activitatea. Când alegi să ajuți este un schimb de bine, un schimb de experiență și încredere, nu este unidirecțional. Altfel, încercăm să fim cât mai prezenți în comunitate și să devenim un exemplu, pe lângă domeniile noastre de interes, design și arhitectură.

Folosiți de aproape trei ani soluțiile Postis. Cum v-a ajutat acest parteneriat?

Sunt o fană împătimită a digitalizării și a automatizării, și înțeleg foarte bine cum o soluție precum Postis răspunde unor nevoi esențiale de business: poți aduce tot mai mulți parteneri în portofoliul tău, pe diferite verticale de business, în timp ce ai capacitatea de a gestiona toate aceste relații dintr-un singur loc. Le poți observa și rezolva nevoile clienților și partenerilor tăi, în timp ce câștigi claritate și control asupra tuturor proceselor de livrare și post-livrare.

Noi oferim oamenilor materiale prin care își individualizează spațiile, de aceea este importantă abordarea personală a fiecărei experiențe. Cred că avem mult de crescut împreună, pentru că așa cum am spus-o întotdeauna, nu ne putem opri niciodată!

Trebuie să ne dezvoltăm zi de zi, fără oprire, dacă ne dorim să fim cu un pas înaintea pieței în care activam.