De 
Radu Țoncu

Auchan este, de peste 60 de ani, un retailer internațional dedicat comunităților în care activează. Compania a evoluat constant odată cu clienții săi, urmărind să contribuie la îmbunătățirea vieții acestora printr-o atenție deosebită la nevoile lor de cumpărare și la așteptările tot mai mari legate de echilibru și sănătate. În acest scop, una dintre direcțiile de dezvoltare a fost facilitarea unei experiențe de cumpărare omni-channel.

Primul hipermarket Auchan a fost deschis în România în 2006. Rețeaua de retail a crescut constant în toată țara și acum numără 33 de hipermarketuri, 5 supermarketuri și peste 200 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, majoritatea situate în benzinăriile Petrom. În plus, pentru a-și îmbunătăți acoperirea teritorială, compania a început să experimenteze vânzările online în 2019, când au fost lansate operațiunile sale de comerț electronic.

Pandemia COVID-19, cu limitările sale legate de siguranța sănătății, restricțiile de mișcare sau de acces în magazinele fizice, a dus la începutul anului 2020 la schimbări masive în comportamentele de consum, tot mai multe categorii de produse fiind comandate online din confortul și siguranța locuinței. Alimentele proaspete, produsele conservate, cele pentru îngrijirea casei, consumabilele pentru curățenie au urmat această tendință, prin urmare lanțurile de hipermarketuri au fost nevoite să-și accelereze programele digitale și să vină în întâmpinarea noilor obiceiuri de cumpărare ale clienților lor.

“Pentru departamentul nostru e-commerce, ultimii doi ani au fost complet atipici. Am lansat programul de vânzări digitale Auchan de abia în 2019, iar 2020 trebuia să fie anul în care să ne dezvoltăm ecosistemul digital, să-l testăm și să ne optimizăm procesele și experiențele online. În schimb, din cauza pandemiei, a trebuit să ne accelerăm dezvoltarea digitală și să construim în câteva luni ceea ce alții au făcut în ani de zile. A fost un efort uriaș și am avut succes datorită angajamentului și sprijinului puternic al celor peste 8.000 de colegi care lucrează în hipermarketurile noastre, care au trebuit să învețe noi abilități necesare vânzărilor online și livrării la domiciliu. De asemenea, orientarea noastră către clienți și expertiza vastă din operațiunile noastre offline au fost factori cheie în dezvoltarea online.
În plus, am beneficiat de experiența unor parteneri precum Postis, care ne-a permis să integrăm în platformele noastre digitale, rapid și fără erori, tehnologia lor inovatoare și expertiza în distribuție și livrare.”


Teodor Șerban, Efficiency and Projects Director, Auchan Retail România

Parteneriatul dintre Auchan Retail și Postis a început în prima parte a anului 2021, ca urmare a rezultatelor dovedite ale companiei în optimizarea proceselor de supply-chain prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Printre obiectivele parteneriatului său cu Postis, Auchan a vizat:

  • să-și asigure diversificarea soluțiilor de transport si posibilitatea de a livra în întreaga țară, în cele mai bune condiții, o gamă extinsă de produse: de la alimente proaspete sau conservate, îngrijirea casei, îngrijire personală, produse pentru sănătate, până la echipamente electro-IT de mari dimensiuni;
  • creșterea opțiunilor de livrare disponibile clienților săi, începând de la achiziționarea din magazin, continuând cu comenzile online ridicate din parcarea hipermarketului, până la comenzile online livrate la domiciliu, la birou sau în locații de pick-up;
  • scurtarea timpului de livrare cât mai mult posibil, păstrând în același timp calitatea livrării;
  • adăugarea de noi instrumente pentru interacțiunea și comunicarea cu clienții Auchan, pentru a le face experiența de cumpărare digitală mai simplă, mai intuitivă și mai bună.

Printr-o singură integrare între platforma de e-commerce Auchan și Platforma Postis, retailerul a obținut acces imediat la catalogul de soluții de transport Postis. În prezent, Auchan înglobează în infrastructura sa pentru e-commerce peste 15 soluții de livrare, inclusiv curieri naționali și transportatori locali specializați. În fiecare județ, retailerul asigură opțiuni cu minim 2 transportatori, iar lista evoluează în funcție de varietatea de categorii de produse oferite online, volume și performanța operatorului.

Având în vedere cerințele specifice de livrare pentru alimentele proaspete, două criterii sunt fundamentale: livrarea rapidă și informarea asupra statusului livrării.

Livrările rapide sunt posibile prin combinarea opțiunilor de livrare express sau în aceeași zi disponibile în Platforma Postis cu integrarea tuturor celor 33 de hipermarketuri Auchan ca centre logistice și de livrare. În fiecare dintre aceste magazine, o echipă de 30-40 de persoane este special instruită și dedicată colectării de la raft, împachetării și pregătirii pentru transport a comenzilor online. Pentru fulfilment, comenzile sunt direcționate automat către magazinul cel mai apropiat de client și, astfel, carnea, fructele și legumele proaspete pot fi livrate din magazinul online Auchan în peste 600 de localități din România.

Mai mult, ecosistemul logistic și de e-commerce Auchan a evoluat în ultimul an și, în prezent, produsele sale sunt listate nu doar în magazinul online propriu, ci și în alte marketplace-uri din România.

În ceea ce privește informare asupra statusului livrării, aceasta este asigurată prin Platforma Postis de-a lungul întregului proces de livrare, cu status actualizat și comunicat către clienți prin intermediul instrumentelor de e-mail și SMS încorporate, astfel încât aceștia știu exact la ce și când să se aștepte.

De asemenea, Platforma Postis este folosită de retailer ca un centru de control integrat, cu vizibilitate deplină și transparență operațională asupra tuturor livrărilor, indiferent de soluția de transport utilizată.

“Tehnologiile și ecosistemul de parteneri Postis facilitează creșterea solidă pentru vânzările online ale Auchan. Complexitatea și diversitatea catalogului nostru de transportatori oferă acces imediat, de îndată ce este nevoie, la cea mai bună opțiune de livrare, indiferent de destinație sau de tipul de produs pe care Auchan îl adaugă în ofertele sale online. Volumul comenzilor, experiențele personalizate ale clienților sau creșterea complexității lanțului de distribuție și livrare nu reprezintă nicio dificultate, datorită flexibilității și scalabilității platformei noastre, care permit implementarea cu ușurință a campaniilor de vânzare cu volume mari și a promoțiilor instantanee. Suntem încrezători că ne vom dovedi un partener valoros care va sprijini planurile ambițioase ale Auchan de creștere digitală”

Mircea Stan, CEO Postis

Pentru a descoperi cum se schimbă viața cumpărătorilor alături de Auchan și catalogul său de produse online, vă rugăm să vizitați site-ul www.auchan.ro.