De 
Andrei Moldoveanu

Săptămâna trecută, am vorbit despre soluțiile de sustenabilitate familiare, pe care le-ați încercat deja în strategia voastră de business. Am observat felul în care piața de retail și e-commerce se familiarizează cu noțiuni precum: modalități de transport și livrare alternative, pick-up points, sisteme digitale de automatizare a livrărilor. Dar ce stă în spatele ideilor care pot schimba o întreagă paradigmă? Ce au în comun conceptele durabile strălucite care pun în prim plan sustenabilitatea ca formă de inovație?


Astăzi, vorbim despre Top 5 idei locale pro sustenabilitate care setează noi reguli în piață, în timp ce răspund unor nevoi reale, deja existente pe piața din România. Cinci idei bune pentru viitor și un ingredient secret al gândirii moderne de business: să rămâi mereu curios asupra felului în care consumatorii tăi se schimbă. 

 

1. Transport verde
Idee:
Atât de conectat, încât comenzile tale ajung la clienți în cel mult 60 de minute.

 

Colete mici și mijlocii livrate cu drona. Transport de marfă realizat cu ajutorul oamenilor obișnuiți și mașini personale. Producători de camioane care testează conducerea complet automatizată. Companii de transport care se bazează pe software-uri ce optimizează ruta unui convoi de camioane, reducând emisiile de Co2 și eficientizând consumul de carburant cu până la 14%.

serviciu livrare rapida bicicleta sinapseriaÎn zilele noastre, conceptele durabile în last-mile arată că livrările eficiente, ieftine, sigure și conștientizarea mediului nu trebuie să fie o contradicție în termeni. Să luăm exemplul Sinapseriei, un proiect apărut dintr-o pasiune - libertatea mișcării pe bicicletă, și o dorință - aceea de a face lucruri mai bune pentru București. Așa a luat naștere un serviciu de curierat rapid care livrează orice poate fi transportat într-o geantă mare, oriunde în București, indiferent de vreme, în cel mult 60 de minute. Aer curat deja salvat: ​​124.729 t Co2, și o mentalitate ce ține împreună o echipă de 8 curieri:


"Este vorba despre bucuria de a fi în contact cu orașul. Ne place să îl vedem, să ne bucurăm de frumusețea din jur. Pe bicicletă, legătura dintre om și oraș este imediată. De asemenea, este și foarte ușor de întreținut. Spre deosebire de mașină, te poți deplasa pe unde vrei, cum vrei și cât vrei. Ajungi să cunoști ungherele locului în care trăiești. Pentru că nu mai ești condiționat de aglomeratele artere rutiere. Aparent, orașul se micșorează. Ajungi mult mai repede la destinație. De fapt, el devine mult mai bogat și mai generos în ceea ce are de oferit. Deoarece orașele au fost construite pentru oameni."  

2. Ambalaje reutilizabile
Idee: Oferă clienților posibilitatea de a reacționa.


Într-un context local care arată așa: 500.000 de ambalaje din plastic de unică folosință sau de carton folosite zilnic pentru expedieri online și 250.000 de copaci tăiați anual, doar pentru cartonul destinat ambalărilor e-commerce, R-Create a dezvoltat prima și singura soluție de ambalaj returnabil pentru comenzile online.

returnable packages designed by r-create


Conceptul este simplu și se pretează pentru 80% dintre coletele comandate prin e-commerce: comenzile online sunt livrate clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil R-Create. Clientul desigilează, preia produsul şi înapoiază ambalajul returnabil curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi, prin procedura standard de retur, poate fi refolosit chiar şi de peste 20 de ori. La finalul ciclului de viaţă al fiecărui ambalaj, R-Create asigură colectarea şi reciclarea lui.

Ce a creat echipa R-Create este mai mult decât un ambalaj. Vorbim despre educarea unei națiuni și eficientizarea întregului procesului de ambalare, printr-o soluție plug & play pe care brand-urile o pot folosi fără alte dureri de cap.  


Nu cred că poți schimba, în mod real, scopul unei corporații. Corporația are rolul de a face bani. Problema e, desigur cum îi face. Dar nu poți merge la o corporație și să-i zici – auzi, eu îți zic că e bine să fii bun. Ăsta nu e un argument să intri pe ușă. Poate doar să intri pe ușa de CSR, dar se termină bugetul și ce faci apoi? Un mod de convingere este: tu trebuie să vinzi asta pentru că clienții tăi au nevoie de asta. Miza este: cum faci consumatorii să conștientizeze că au nevoia aia, pentru ca apoi să se ducă și să ceară brandurilor. (Linda Vasilescu, R-Create)3. Pick-up 24/7
Oriunde, oricând, oricum. Livrări care se mișcă în același tempo cu stilul tău de viață


Un alt jucător local care și-a transformat operațiunile și întreaga mentalitatea de business, pentru a reduce nivelul de poluare și emisiile de carbon este Sameday Courier. De la investiții în flota de autovehicule 100% electrice, până la reinventarea întregii experienței de livrare, compania folosește resursele optime pentru a genera schimbarea la nivelul întregii societăți. Doar prin extinderea rețelei easybox, compania a redus cu 15,8% emisiile de carbon rezultate din operațiunile directe din România. 

Mai mult, dacă pentru fiecare colet în parte livrat prin intermediul firmelor de curierat se produc 300g emisii de dioxid de carbon, un colet încărcat într-un sistem de lockere presupune un consum de numai 14g de dioxid de carbon.

Totul, în tandem cu rezolvarea unei nevoi actuale de cumpărare: livrări dinamice și flexibile pentru cumpărători care primesc libertatea de a-și ridica sau returna comenzile oricând vor, fără să stea la coadă sau să-și schimbe programul.   

rețea lockere easybox oraș bucurești4. Comunicare transparentă & feedback în timp real
Cum să știi mereu ce își doresc clienții tăi? E simplu: e de ajuns să-i întrebi.

 

Sustenabilitatea merge dincolo de materiale reciclabile și modalități verzi de transport. Unii retaileri aleg să se bazeze pe o comunicare rapidă și transparentă cu clienții finali pentru a le satisface mai bine nevoile, în timp ce fac livrările mai eficiente, și, prin urmare, mai ecologice.

date analitice dashboard sistem automatizare livrări


De exemplu, Flanco alege să scadă ratele de retur prin implementarea unui sistem de feedback și NPS care funcționează bi-direcțional. Astfel, compania își optimizează procesele pe baza unor date reale, în timp ce urmărește părerea cumpărătorilor săi despre felul în care și-au primit comanda, nu doar despre calitatea produselor alese.

imagine fatada magazin online

Cu un minimum de efort, prin transmiterea automată a formularelor de rating & NPS, Flanco strânge feedback valoros despre cum să-și transforme afacerea într-un brand pe care clienții tăi vor să-l recomande iar și iar. Totul, în timp ce economisește resurse și eficientizează fiecare experiență de cumpărare și livrare.


Rezultatul?
Cu 20% mai puține refuzuri și retururi, fără să fie nevoie de refaceri sau drumuri în plus.


5. Servicii de buy-back
Bun pentru planetă, prietenos cu portofelul clienților tăi. Da, se poate.

Mobilă care primește șansa la a doua viață. Creșterea ciclului de viață al produselor, prin reintrarea lor în circuitul de utilizare, la un preț mai mic. Iată o idee care are grijă de mediu, prin reducerea cantității de deșeuri generate, în timp ce ajută clienții să facă economii și să cumpere eficient.Lansat pe piața din România la finalul anului 2020, IKEA buyback este mai mult decât o soluție circulară de business. Este dovada că putem trăi o viața mai simplă și mai accesibilă, în timp ce aducem un impact pozitiv asupra mediului.


Concluzie:
Iată doar câteva dintre proiectele locale în care companiile din diferite medii de activitate reușesc să prioritizeze conceptul de sustenabilitate în strategia lor de inovație și dezvoltare. Ce au în comun? Companiile vorbesc despre dorința constantă de a pune clienții pe primul plan. Conștientizarea și asumarea unei direcții naturale și sănătoase spre dezvoltare. Responsabilitatea de a educa, de a purta mesajul schimbării pozitive în societate. Și, în final, capacitatea de a înțelege că sustenabilitatea nu este un concept punctual, o revelație de moment, un trend sau o sursă de câștig - ci un întreg proces de transformare. Tranziția naturală și sănătoasă spre un viitor mai bun.