De 
Radu Țoncu

Începutul lunii martie marchează etape importante în evoluția Postis. Facem primul pas internațional și ne lansăm operațiunile locale în Wrocław, Polonia.


Extinderea operațiunilor pe piața din Polonia este un angajament și o continuare naturală a promisiunilor făcute de Postis încă de la lansare.

Vorbim despre suport extins în dezvoltarea activităților cross-border, scalare agilă, o dezvoltare de business capabilă să țină pasul cu nevoile și cerințele pieței.

Vorbim despre universalitatea soluțiilor noastre: alături de clienți de-ai noștri care operează în țări precum Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Germania sau Franța, digitalizăm procesele logistice în spațiile în care contează eficiența operațiunilor, calitatea livrărilor și experiența personalizată a clienților.

 

De ce Polonia?

Polonia se remarcă drept una dintre cele mai atractive piețe de e-Commerce - ca dinamism și rapiditate în dezvoltare. O industrie young care crește rapid. O piață care investește masiv în digitalizare, fiind astfel tot mai pregătită pentru transformarea infrastructurii și dezvoltarea proceselor logistice.

Deschiderea apetitului de e-Commerce cross-border, tot mai viu și personalizat, se reflectă și în ADN-ul celor 110.000 magazine online care activează în prezent pe piața din Polonia. Vedem o cerere tot mai mare spre accelerarea digitalizării proceselor de livrare la nivel național și transfrontalier în CEE și, în cele din urmă, o nevoie reală de a adopta această transformare digitală în retail și e-Commerce.

Dar cross-borderul merge și invers: tot mai multe companii din România se extind către noi piețe, atât ca tip de produse, cât și ca teritoriu. Folosind tehnologiile și ecosistemele logistice deja implementate, testate și utilizate cu succes în România, retailerii români se extind către noi piețe - precum Polonia, și au nevoie de adaptarea experienței pe care o oferă clienților lor la specificul fiecărei piețe în parte.

Mircea Stan (CEO & Fondator Postis) și Florin Bulgarov (Data Scientist Postis) @Concordia Design Workspace - Wroclaw

Ce ne propunem să facem?

Avem în spate peste 5 ani de dezvoltare IT în domenii avansate precum automatizarea proceselor, știința datelor și inteligența artificială. Sunt peste 5 ani de evoluție a Platformei Postis în cele mai diferite tipologii de afaceri, pentru cele mai variate obiective de business.

Suntem pregătiți să ducem această expertiză la următorul nivel și să transformăm standardele de bune practici construite alături de membrii Comunității Postis într-o resursă de know-how la nivel internațional. Ele vor fi disponibile clienților care activează din Polonia, fie la nivel local sau la nivel internațional, beneficiind în același timp de particularizări specifice pieței. Retailerii polonezi vor beneficia de tehnologii avansate similare celor utilizate de marile lanțuri mondiale, fără a face rabat de la calitate și flexibilitate, dar cu o economie semnificativă de resurse și timpi mult mai scurți de dezvoltare.

Dincolo de experiențele fluide și suma proceselor adaptate la specificul pieței de care pot beneficia retailerii din Polonia, lansarea operațiunilor locale din Polonia vine cu beneficii și pentru clienții și partenerii Postis din România. Vom face schimb de insights, iar Platforma Postis se va îmbogăți cu noi scenarii adaptate pentru o arenă cu deschidere internațională. În plus, procesarea milioanelor de comenzi cross-border ce împrumută specificul fiecărei piețe europene vine cu un impact direct în antrenarea algoritmilor de machine learning. Maturizarea proceselor logistice prin scenarii ce țin de specificitatea fiecărei piețe ajută brand-urile de pretutindeni să își scaleze operațiunile cu ușurință, în timp ce au acces rapid la sisteme integrate și procese aliniate cross- border.

Mircea Stan, CEO & Fondator Postis, la semnarea actelor din Wroclaw, Polonia

De ce Wrocław?

În Wrocław am găsit un mediu antreprenorial efervescent, cu startup-uri, inițiative pro-digitalizare și autorități determinate să contureze noi tendințe în piață europeană de e-Commerce și logistică. Un oraș cu o comunitate de business activă și implicată, alături de care vrem să creștem.

Nu suntem singuri în această misiune. La începutul anului, Postis a fost invitat să participe în cea de-a doua rundă Poland Prize organizată de Concordia Design Accelerator, alături de alte 14 alte startup-uri din toată lumea. Între prioritățile Concordia se regăsesc și direcțiile principale de dezvoltare Postis: automatizare și AI, ca proces vital de transformare socială; securitate digitală & protecția datelor - un lucru esențial pentru companiile care devin mai bune prin decizii bazate pe date. Și, nu în ultimul rând, digitalizarea administrației locale și a felului în care puterea tehnologiei servește oamenilor, afacerilor, sistemelor de stat.

Sediul Concordia și locul de unde echipa Postis Polonia lucrează

Tot în Wrocław este și sediul Polish Road Transport Institute, instituție ce setează noi standarde în logistică și last-mile. Alăturarea acestor instituții a conturat un argument solid în alegerea orașului de expansiune: împreună putem aducem tehnologie de avangardă în domeniile cu procese tradiționale și sisteme legacy din Polonia.

Încă de la început, Postis a fost gândit ca un instrument universal ce permite tuturor retailerilor, indiferent de specificul activității lor, să-și scaleze rapid operațiunile, fără costuri semnificative, într-un mediu omni-channel sau pur online. La început, tehnologiile noastre ajustau elementele logistice de bază - eficiență îmbunătățită, mai puține erori, vizibilitate și predictibilitate, costuri mai mici, flexibilitate și scalabilitate mai mari. Odată cu implementarea personalizată și dezvoltarea, tehnologiile noastre au devenit un suport real și în alte aspecte cheie ale activității de business: relația cu clienții, branding și loializare.

De aceea, credem că după cinci ani de activitate locală, suntem încă la începutul călătoriei noastre: să schimbăm piața de retail și e-Commerce, livrare cu livrare, în timp ce ni se alătură clienți din toată lumea.

Iar dacă te gândești să îți extinzi operațiunile în Europa Centrală și de Est cu sprijinul tehnologic al Platformei Postis, dă-ne un semn și suntem pregătiți să ajutăm.

#WeGrowTogether, peste tot în Europa