De 
Radu Țoncu

Sustenabilitate în e-Commerce: putem renunța la ambalajele de unică folosință ce vin la pachet cu toate comenzile online? Ce putem face, punctual, rapid, realist, pentru a ușura tranziția europeană spre economia verde, într-o piață aflată în creștere accentuată?

În România, se folosesc zilnic 500.000 de ambalaje din carton sau plastic de unică folosință pentru expedierile online. Mai mult, numai pentru cartonul destinat ambalărilor din e-Commerce sunt tăiați peste 250.000 copaci anual.

Impactul asupra mediului este imens, având în vedere că, în țara noastră, nu există un sistem de reciclare bine pus la punct: majoritatea acestor materiale sunt incinerate, contribuind la poluarea aerului prin emisii de CO2 și alte gaze.

În acest context, datele statistice cuprinse într-un studiu ING despre obiceiuri de consum, definesc interesul crescut al cumpărătorilor online legat de reciclare, dar și de etică și sustenabilitatea brand-urilor pe care le aleg. În mijlocul acestei schimbări de paradigmă, R-Create – în colaborare cu DPD & Postis, vine cu o soluție de economie circulară capabilă să răspundă acestei noi nevoi apărute în piață. O alternativă la modul tradițional de ambalare: un ambalaj de transport refolosibil, bazat pe un sistem de returnare dedicat.

Soluția propusă trece dincolo de prototipul fizic: vorbim de fluxuri logistice dedicate de livrare și management al retururilor – susținute prin soluțiile de automatizare și optimizare dezvoltate de Postis, dar și integrările informatice pentru buna funcţionare a modelului de economie circulară dezvoltat.

Nu este prima soluție green dezvoltată pe piața de e-Commerce din România. În 2022, R-Create și Postis debutau cu primul proiect green de acest tip – în colaborare cu Cărturești. Proiectul pilot propunea livrarea cărților în ambalajul original și sigilate într-o pungă R-Create – clientul o deschidea, lua coletul și o preda înapoi curierului pentru a fi returnată, dezinfectată și utilizată din nou de până la 20 de ori.

Utilizarea ambalajului refolosibil duce la diminuarea semnificativă a cantităţii de ambalaje de unică folosinţă, implicit a poluării. Produsele comandate online sunt livrate clientului de către curier în ambalajul lor primar şi sigilate în ambalajul returnabil. Clientul desigilează, preia produsul şi înmânează ambalajul returnabil curierului. Astfel, ambalajul reintră în circuitul de livrare şi, prin procedura standard de retur, poate fi refolosit chiar şi de zeci de ori. La finalul ciclului de viaţă al fiecărui ambalaj, R-CREATE asigură colectarea şi reciclarea lui.

Cum funcționează?

Ca precondiție, brand-urile trebuie să aibă activ un contract de livrări cu firma de curierat DPD și anexa pentru ambalaj returnabil. Opțiunea se poate evidenția cu opt-in în site, pe pagina de check-out, sub forma: "Livrare cu DPD  în ambalaj returnabil". În baza estimărilor, ambalajele sunt trimise în depozitul unde se împachetează produsele.

Cumpărătorul final poate opta pentru ambalajul returnabil în zona de check-out. Aici, soluțiile dezvoltate de algoritmii Postis aduc fluxuri simplificate, personalizate, prin care fiecare client poate beneficia de tipul de livrare potrivit nevoilor sale. Întregul proces de notificare a operatorilor de fulfilment și livrare privind opțiunea cumpărătorilor de a folosi ambalaj reciclabil, generarea AWB-urilor, urmărirea și management-ul retururilor sunt gestionate și orchestrate cu ajutorul proceselor automate dezvoltate în Platforma Postis.

Odată ce clienții bifează pe site opțiunea “ambalaj returnabil”, aceștia își vor primi produsele în ambalajul lor original, dar sigilate în ambalajul returnabil R-CREATE. Clientul va desigila punga și prelua produsele, urmând să returneze ambalajul returnabil curierului.

Soluții green pentru o schimbare ambițioasă. Reducerea impactului asupra mediului. Dezvoltare durabilă. Scrie-ne și află mai multe despre cum poți integra soluții digitale green, gândite de R-Create, scalate cu ușurință prin Postis.