De 
Radu Țoncu

Vânzările online au cunoscut o dezvoltare explozivă ce a pus presiune pe fiecare dintre elementele ce formează procesele de e-commerce - de la checkout până la livrare. Ca rezultat, retailerii sunt obligați, mai mult ca oricând, să își digitalizeze operațiunile și să funcționeze într-un mediu omnichannel sau pur online.

Pentru a facilita o experiență de client eficientă, de la promovarea produselor până la momentul în care produsele comandate ajung în mână cumpărătorului, lanțurile logistice și procesele last-mile trebuie să fie regândite. Numeroase probleme trebuie avute în vedere, incluzând:

  • Sistemele IT neconectate - Sistemele IT clasice utilizate de retailerii tradiționali se integreză cu dificultate cu alte sisteme, fapt ce duce la vizibilitate, trasabilitate și control limitate. Crearea unor experiențe omnichannel este dificilă, costisitoare și consumatoare de timp.
  • Datele nestructurate - În cadrul proceselor de fulfillment și livrare, datele sunt colectate în special în scop operațional sau pentru raportare. Informațiile legate de proces și client nu sunt corelate și din această cauză noile tehnologii precum analiza predictivă, inteligența artificială și automatizarea proceselor au o utilizare redusă.
  • Procesele manuale - Inexistența unor procese bazate pe date cauzează o productivitate scăzută, apariția a numeroase erori, ineficiențe de cost, timp de livrare crescut și o reducere, per ansamblu, a loialității clienților.
  • Viteza de transformare - Așteptările clienților se schimbă mult mai rapid decât viteza cu care retailerii se pot adapta. Oportunitățile sunt ratate, iar clienții sunt pierduți.

Ca urmare a expansiunii activității Postis în Europa Centrală și de Est, sprijinul pe care l-am dat retailerilor, furnizorilor de servicii de logistică și jucătorilor de e-commerce în accelerarea transformării digitale a fost observat de publicația Parcel and Postal Technology International.

Într-un articol sub semnătura expertului în last-mile Marek Różycki, Postis a fost nominalizat printre cele mai mari platforme internaționale care facilitează digitalizarea proceselor de livrare. Pentru a descoperi informații valoroase despre viitorul e-commerce-ului, eficientizarea proceselor de last-mile și rolul platformelor deschise, te rugăm să citești articolul original în engleză, aici.

Iar dacă vrei să vorbim despre cum Platforma Postis îți poate ajuta business-ul să își optimizeze procesele de last-mile, să crescă eficiența livrărilor, să scadă costurile și să îmbunătățească satisfacția clienților, toate în același timp, dă-ne un mesaj.

Marek Różycki este managing partner la Last Mile Experts și este specializat în consultanță în domeniul serviciilor de curierat rapid și operațiunilor last-mile. Różycki a fost vice-președinte al Amazon Logistics EU până în 2015. După ce a avut un rol de conducere în departamentul financiar al DHL, Różycki a înființat Masterlink (acum DPD) în Polonia și l-a dezvoltat de la zero pentru a deveni lider de piață într-o perioadă de 6 ani, înainte ca business-ul să fie vândut. La GeoPost/DPD, Różycki a condus operațiunile din Europa Centrală și de Est (16 țări, 300 Milioane EURO). A fost membru în numeroase boarduri de supervizare și a fost advisor specialist de industrie în câteva proiecte de investiții în Polonia și alte piețe internaționale.